Nederlandse etappezeges in de Tour de France

Op 9 juli 2014 won een Nederlander sinds negen jaar weer een etappe in de Tour de France. Lars Boom wist de etappe te winnen na een zware kasseienetappe. In 2005 won Pieter Weening nog een etappe, maar sindsdien bleef het Nederlandse succes uit. Nederland kende twee Tour de France-winnaars en tientallen etappewinnaars sinds het ontstaan van de Tour de France in 1903.

De Tour de France

Samen met de Vuelta en de Giro behoort de Tour de France, ook wel de Ronde van Frankrijk tot de grootste wielerrondes ter wereld. De Tour kent ieder jaar een andere route, maar eindigt altijd op de Champs-Élysées in hartje Parijs. In 2014 begon de Tour de France in het Engelse Leeds, om van daaruit richting Parijs te gaan. Op weg naar het einddoel zijn er dit jaar eenentwintig etappes, waarvan er één over kasseien gaat en er zeven bergritten zijn. In totaal zijn er in de Tour de France geschiedenis 152 etappes gewonnen door Nederlanders.

Theo Middelkamp

De eerste Nederlander die een etappe in de Tour de France won was Theo Middelkamp uit Nieuw-Namen. Theo was pragmatisch en liet zijn wens om voetballer te worden varen omdat er in het wielrennen meer geld te verdienen was. Op tweeëntwintigjarige leeftijd besloot Theo in 1936 deel te nemen aan de Tour. Hij had nog nooit bergen gezien, en dus ook nog nooit in bergen gefietst, en ging van start op een koersfiets zonder versnellingen. Desalniettemin wist hij op 14 juli 1936 de alpenrit van Aix-les-Bains naar Grenoble te winnen. Twee jaar later wist hij nogmaals een etappe te winnen, deze keer de etappe van Bayonne naar Pau. De verdiensten aan de Tour de France vielen Theo tegen en dus besloot hij niet langer aan de Tour mee te doen, maar zich te richten op wedstrijden in Vlaanderen die beter betaalden. Want, zo zei hij: “Ik kan van roem en eer kan leven”.

Jan Janssen

De eerste Nederlandse Tourwinnaar was Jan Janssen uit Nootdorp. Janssen werd niet gezien als één van de grote talenten in de wielersport, maar stond bekend om zijn ijzeren wil en doorzettingsvermogen. Zijn hoogtij dagen beleefde hij eind jaren zestig, waarin hij in 1967 de Ronde van Spanje won en in 1968 de Tour de France. Janssen won bovendien maar liefst zeven etappes in de Tour de France en ontving hiervoor drie keer de groene trui. Toen hij stopte met professioneel wielrennen in 1972 besloot Janssen een eigen fietsenmerk op te zetten onder zijn eigen naam. Dit merk blijft tot op de dag van vandaag populair onder fietsers.

Joop Zoetemelk

De tweede en tot nu toe laatste Tourwinnaar die Nederland gekend heeft was Joop ‘Eeuwige Tweede’ Zoetemelk. Zijn bijnaam ‘Eeuwige Tweede’ heeft hij te danken aan het feit dat hij tot zesmaal toe tweede werd in de Ronde van Frankrijk. Zoetemelk heeft het record op zijn naam staan van het in totaal zestien keer uitfietsen van de Tour de France. Deze volharding was  niet voor niets, hij stond dertien keer in de top 10 en heeft in totaal tien keer een etappe gewonnen. In 1980 kreeg Zoetemelk dan eindelijk de gele trui en won hij de Tour de France. Ook werd hij dat jaar uitgeroepen tot Sportman van het jaar. Zoetemelks carrière ging niet altijd over rozen, want hij werd meermaals beschuldigd en positief bevonden van het gebruik van doping. Vanwege zijn kunde, doorzettingsvermogen en rijke cv wordt Zoetemelk vaak gezien als de beste wielrenner die Nederland heeft gekend.

Gerrie Kneteman

De Amsterdamse Gerrie Kneteman heeft ook tien etappes op zijn naam staan. Kneteman blonk uit in tijdritten, maar kon het in de bergetappes niet waar maken. In 1975 wist hij  zijn eerste Touretappe te winnen, in 1982 zijn laatste. Doordat hij wel achtmaal de gele trui heeft gedragen gedurende zijn carrière behoort Kneteman tot de beste wielrenners van de Nederlandse geschiedenis. Hij was bovendien de eerste Nederlandse wielrenner die in een tijdrit meer dan 50 kilometer per uur wist te rijden. Na zijn wielercarrière werd Kneteman vanaf 1989 bondscoach van de KNWU. In 2004 overleed hij op drieënvijftigjarige leeftijd aan longembolie.

Jan Raas

Ook de uit het Zeeuwse Heinkenszand afkomstige wielrenner Jan Raas wist in zijn wielercarrière tien etappes te winnen. In 1977 won hij zijn eerste etappe, in 1984 zijn laatste. Na jaren, vanaf 1975, bij de Raleigh-ploeg van Peter Post te hebben gefietst besloot Raas in 1983 voor zichzelf te beginnen na onenigheid met Post. Hij nam een groot deel van de renners van zijn oude ploeg mee. Een jaar later kwam Raas ten val en stopte hij met zijn sportcarrière. Hij werd in 1985 ploegleider en wist in de jaren negentig de Rabobank als sponsor aan zijn ploeg te verbinden. In 2003 werd Raas door de Rabobank afgezet als ploegleider. Dit besluit zit Raas nog steeds dwars en sindsdien weigert hij te spreken over zijn oud-sponsor.

Jean-Paul van Poppel

Na de drie grote etappewinnaars Zoetemelk, Raas en Kneteman die alle drie het record van tien etappes op hun naam hebben staan, vult Jean-Paul van Poppel de tweede plaats. Met maar liefst negen gewonnen etappes op zijn naam was Van Poppel de absolute topper in de massasprints. In 1988 wist hij in één Tour vier etappes te winnen, een Nederlands recordaantal. Na zijn wielercarrière is Van Poppel aan de slag gegaan als ploegleider in het vrouwenwielrennen. Van Poppel’s kinderen, zijn twee zoons Boy en Danny en dochter Kim, zijn ook actief in de wielrennerij.

Nederlandse bijdrage Tour de France 2014

Dat Lars Boom nog even te gaan heeft om zijn succesvolle voorgangers te evenaren is duidelijk, maar Nederland is vol goede moed na negen jaar wachten op een etappezege. Dit jaar zijn er zeventien Nederlanders van start gegaan in de Tour de France, waarvan er zeven voor de Belkin-ploeg rijden. De ogen zijn dit jaar onder andere gericht op de veelbelovende Nederlandse rijders Bauke Mollema en Tom Dumoulin.

 

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.