Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van doping

In ieders leven is er een moment dat je tegen jezelf moet zeggen: genoeg is genoeg.

Zo geeft oud-wielrenner Lance Armstrong aan dat hij de strijd tegen de Amerikaanse dopingautoriteit opgeeft. Hierdoor raakt hij waarschijnlijk zijn zeven zeges in de Tour de France kwijt. Het gebruik van doping is al bijna zo oud als de mensheid zelf. De term doping werd in de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd door de Nederlanders, maar het gebruik is al veel ouder.

Al in de Noorse mythologie werd gesproken van Berserkers, krijgers die zich met een razende furie in het strijdgewoel stortten. Onderzoekers zijn van mening dat deze furie werd opgewekt door het eten van paddenstoelen, die bufotenine afscheidden.

Het eerste geval waarvan bekend is dat stimulerende middelen gebruikt werden om sportieve prestaties te verbeteren, was in het oude Griekenland. Bij Olympische Spelen in de 3e eeuw voor Christus dronken hardlopers een kruidendrank waardoor zij langer konden blijven presteren. Dit gebruik sloeg over op de Romeinen. Strijdwagenracers voerden hun paarden verschillende mengsels om sneller te kunnen rennen en gladiatoren gebruikten spierversterkende middelen.

De term doping komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika, waar stammen vanaf de 10e eeuw na Christus verschillende combinaties van planten, kruiden en poeders ‘dop’ noemden. Deze middelen werden gebruikt om scherper en sneller te zijn en langer wakker te kunnen blijven. Toen Nederlandse kolonisten in de 17e eeuw bekend raakten met dit gebied en de bewoners, raakten zij tevens bekend met de drugs. Zij gingen alle stimulerende middelen aanduiden als dop, dat later in het Engels verbasterd werd tot doping.

Vanaf de 19e eeuw vervingen drugs en chemisch gemaakte middelen de oude paddenstoelen, plantwortels en bladeren. Al in 1807 werd opium gebruikt in grote duurloopwedstrijden en in de jaren ’60 van dezelfde eeuw werd nitroglycerine, dat ook een onderdeel is van dynamiet, gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan in wielerrondes.

Na de Tweede Wereldoorlog, waar de geallieerden en de Duitsers onder andere amfetamines en testosteron gebruikten, nam het dopinggebruik een grote vlucht. In de afgelopen halve eeuw kwamen alle steroïden, vormen van bloeddoping en andere stimulerende middelen, die we kennen van alle grote dopingschandalen, op de markt. Zoals nu ook bij Lance Armstrong het geval lijkt te zijn.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.