Geschiedenis van Singapore in het kort

Koningin Beatrix brengt in januari staatsbezoeken aan Brunei en Singapore

Aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima reizen met de koningin mee naar de stadsstaat Singapore. De banden tussen Nederland en Singapore dateren terug tot de 17e eeuw. In die tijd had Nederland grote bezittingen in Zuid-Oost Azië en dreef het handel met de stadsstaat. Singapore zelf bestaat al langer. De eerste nederzetting op het eiland werd in de 13e eeuw gesticht.

Singapore werd volgens de semimythologische Sejarah Melayu (Maleisische Annalen) in de 13e eeuw gesticht door Sumatraanse prins Sri Tri Buana. Hij noemde de nederzetting Singapura, wat ‘Leeuwen Stad’ betekent in het Maleisisch. De kleine handelsnederzetting speelde een beperkte rol in de 14e en 15e eeuw, tot het in 1587 werd vernietigd door de Portugezen, die een steeds grotere rol gingen spelen in de kustgebieden van Zuid-Oost Azië.

De sultan van Johor in Maleisië stichtte na de Portugese aanval opnieuw een kleine nederzetting op het eiland. In de 17e eeuw had Nederland grote bezittingen in Zuid-Oost Azië en dreef het handel met de stadsstaat. De echte groei van Singapore vond plaats na 28 januari 1819, de dag dat de Brit Stamford Raffles voet zette op het eiland. Singapore werd al snel een belangrijke Britse handelspost vanwege haar strategische positie aan de Straat van Malakka. Voor de komst van Raffles woonden er zo’n 1.000 mensen op het eiland. In 1860 was de bevolking toegenomen tot ruim 80.000 inwoners, waarvan velen werk vonden op de rubberplantages.

In de 20e eeuw groeide de kolonie gestaag, tot de Britten in de Tweede Wereldoorlog de Slag om Singapore verloren van de Japanners. Na 1945 namen de Britten weer bezit van het eiland, maar niet voor lange tijd. Singapore verklaarde zich op 31 augustus 1963 onafhankelijk van het Britse Rijk, waarna het eiland onderdeel uit ging maken van Maleisië.

Religieuze, economische en linguïstische tegenstellingen leidden er echter al snel tot dat de band tussen Singapore en de Maleisische regering in Kuala Lumpur sterk verslechterde. Na verschillende rellen en sterke ideologische conflicten werd Singapore op 9 augustus 1965 onafhankelijk als stadsstaat. Sindsdien is Singapore uitgegroeid tot één van de rijkste landen ter wereld, met één van de drukste havens. Koningin Beatrix en haar gevolg zullen op 24 en 25 januari 2013 een bezoek brengen aan de stadsstaat.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!