Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van wodka

In 2014 bleek uit onderzoek dat een groot aantal Russen vroegtijdig sterft door de inname van grote hoeveelheden wodka. Of de Russen door deze resultaten afblijven van de wodka is vraag, de drank is al eeuwen lang een onderdeel van de Russische cultuur.

Eerste wodka

Wodka is een sterke heldere drank en de naam is afgeleid van een Russisch woord dat ‘watertje’ betekent. De drank is afkomstig uit het westen van Rusland of uit Polen en nog steeds bestaat tussen beide landen een discussie over de herkomst. Al voor 1400 werd wodka gestookt, destijds werd het van druivenmost gemaakt. Wodka had destijds een alcoholpercentage van slechts 14 procent. In vergelijking: tegenwoordig ligt het alcoholpercentage van de drank tussen de 35 en 70 procent.

Wodka werd een sterke drank

Na de ontdekking van het destilleerproces werd de drank sterker gemaakt. Het destilleerproces werd aan het eind van de Middeleeuwen ontdekt. In die tijd ontdekten wetenschappers dat wanneer alcohol opgewarmd werd deze sneller verdampte dan water. De opgevangen damp werd afgekoeld en was weer een vloeistof maar dan met een hoger alcoholpercentage: een destillaat. Door deze ontdekking ging men experimenteren met alcohol op basis van diverse producten, zoals graan en suikerriet. In Oost-Europa werd deze techniek waarschijnlijk verspreid door monniken die dit eerder al in West-Europese steden hadden gedaan. Wodka werd in Rusland en Polen spoedig een populaire drank onder alle lagen van de bevolking. De grote vraag naar de drank zorgde voor een bloeiende wodka-industrie en in sommige steden in Rusland en Polen stonden eind 16e eeuw soms wel 500 stokerijen.

Wodka van de staat

Na de Russische Revolutie in 1917 kwamen de stokerijen in handen van de staat. Veel wodka-producenten vluchtten naar het buitenland, waaronder de beroemde familie Smirnoff, die ondernemingen in het buitenland vestigde. Deze familie bezat voor de Russische Revolutie de grootste stokerij in Moskou en leverde wodka aan de Tsaar.

Populaire drank

Na de Tweede Wereldoorlog werd wodka steeds populairder. Het is tegenwoordig nog steeds één van de meest populaire gedistilleerde dranken: per jaar wordt ongeveer 4.5 miljard liter wodka gedronken. Het populairst is de drank in Rusland, Oost-Europa en Scandinavië. In 2006 was Smirnoff zelfs het best verkochte drankmerk ter wereld. In datzelfde jaar bleek uit onderzoek dat maar liefst 2.5 miljoen Russen verslaafd waren aan de drank. Om dit probleem op te lossen heeft de regering de minimumprijs van een halve liter wodka verhoogd. Uit recentelijk onderzoek dat uitgevoerd is over de afgelopen tien jaar blijkt echter dat nog steeds veel Russen gezondheidsproblemen ondervinden door overmatig drankgebruik. Of de regering dit probleem makkelijk kan aanpakken is de vraag: de drank kent een lange geschiedenis in het land en is inmiddels een onderdeel van de cultuur: Rusland en wodka zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.