Geen afbeelding beschikbaar

Hantavirus tijdens de Koreaanse Oorlog

Mogelijk ook Nederlanders besmet in Yosemite Park

Na een uitbraak van het hantavirus in Yosemite National Park in de Verenigde Staten zijn mogelijk 10.000 kampeerders besmet geraakt, waaronder 54 Nederlanders. Dit virus wordt overgebracht via uitwerpselen en urine van de hertmuis. De eerste uitbraak van het hantavirus was tijdens de Koreaanse Oorlog, die van 1950 tot 1953 woedde tussen Noord-Korea en Zuid-Korea.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er spanningen tussen het noorden en het zuiden van Korea door een opdeling in een Amerikaanse en een Sovjet deel. De 38ste breedtegraad vormde de grens tussen de twee Korea's. Door een aanval van het communistische Noord-Korea op het democratische Zuid-Korea op 25 juni 1950 escaleerden de spanningen tussen de beide delen van het Aziatische land. De Verenigde Naties besloten Zuid-Korea bij te staan en in juli 1950 lukte het bijna 350.000 soldaten van de VN om de Noord-Koreaanse invasie tot een halt te roepen en terug te dringen tot ver over de 38ste breedtegraad. De opmars van de VN-soldaten werd uiteindelijk gestopt door een Chinese interventie en het front stabiliseerde zich rond de oorspronkelijke grens tussen het noorden en het zuiden.

Het conflict eiste uiteindelijk ruim een miljoen slachtoffers, waaronder veel Koreaanse burgers aan beide kanten. Hieronder bevonden zich meer dan drieduizend soldaten van de Verenigde Naties die besmet waren met het hantavirus. Zij hadden last van nierfalen, inwendige bloedingen en raakten in shock. Van de drieduizend besmette soldaten overleden er uiteindelijk zo'n driehonderd.

Ondanks uitgebreid onderzoek naar het virus kwamen wetenschappers er pas in 1978 achter dat het virus afkomstig was van de Koreaanse veldmuis. Hierna werd het virus geïsoleerd en volgden er grote stappen in de behandeling van het virus.

Van de besmetting in Yosemite Park is nog niet duidelijk hoe ernstig de gevolgen zijn. De besmetting kon gebeuren doordat tenten die verhuurd werden in het park besmettingshaarden werden. Tot nu toe zijn twee Amerikanen overleden aan het virus.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!