Henry VII en Elizabeth van York

Hendrik VII trouwt met Elizabeth van York

Op 18 januari 1486 trouwt koning van Engeland Hendrik VII met Elizabeth van York. Met dit huwelijk komt er een einde aan de Rozenoorlogen tussen de huizen Lancaster en York. Ook is dit huwelijk het begin de van de Tudor-dynastie. Het huwelijk vond plaats in Westminster Abbey.


Rozenoorlogen en Hendrik VII


De huizen York en Lancaster vochten sinds 1455 een hevige burgeroorlog uit in Engeland. De oorlogen, met als inzet het Engelse koningschap, werden ook wel de Rozenoorlogen genoemd. Hendrik Tudor (1457-1509) maakte via zijn moeders kant een kleine aanspraak op de troon. Koning Richard III van het huis York was niet erg populair bij het volk en parlement. Hendrik zag zijn kans schoon en versloeg Richard III bij de Slag bij Bosworth in 1485. Hierna eigende hij zich de kroon toe en eindigden de Rozenoorlogen.


Huwelijk Elizabeth en Hendrik


Elizabeth van York (1466-1503) was de dochter van de Engelse koning Edward IV en het nichtje van koning Richard III. Zij en Hendrik waren achter-achternicht en neef. Het huwelijk vond plaats in de Westminster Abbey op 18 januari 1486. Met het huwelijk tussen haar en Hendrik VII werden de twee oorlogvoerende huizen, York en Lancaster, met elkaar verenigd en werd de troonopvolging veiliggesteld. Het wapen van de Tudors is een combinatie van de witte roos van York en de rode roos van Lancaster.


Tudor-dynastie


Hendrik en Elizabeth kregen samen zeven kinderen, waarvan er vier in leven bleven. De bekendste hiervan is Hendrik, die na de dood van zijn vader in 1509 koning Hendrik VIII werd. Elizabeth van York stierf in 1502 op 37-jarige leeftijd in het kraambed. Hendrik VII stierf in 1509 op 53-jarige leeftijd. Beide zijn bijgezet in Westminster Abbey. Hendrik en Elizabeth waren met hun huwelijk de stichters van de bekende Tudor-dynastie.

Bronnen

- westminster-abbey.org, Henry VII and Elizabeth of York

- britannia.com, Henry VII

 

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.