Herdenkingsmunt Vrede van Utrecht

Ter ere van 300 jaar Vrede van Utrecht is een speciale herdenkingsmunt uitgegeven. Het Vrede-van-Utrecht-vijfje is ontworpen door Erno Langenberg en voor liefhebbers verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt, de officiële producent van Nederlandse euromunten. De munt is leverbaar in meerdere variaties en in speciale kleursets, die een symbolische betekenis hebben.

Op een zijde van de munt is een portret van koningin Beatrix afgebeeld, omringd door 35 ganzenveren. Dit portret maakt het vijfje extra bijzonder, omdat het de laatste nieuwe herdenkingsmunt is met een afbeelding van koningin Beatrix. De ganzenveren symboliseren de 35 verschillende delegaties die op 11 april 1713 de vrede sloten in Utrecht. De Vrede van Utrecht maakte destijds een einde aan meerdere langslepende Europese oorlogen, waaronder de Spaanse Successieoorlog. Op de andere kant van de munt staan wederom ganzenveren, ditmaal om een wereldbol heen. In de wereldbol staat het wapen van Utrecht afgebeeld.

De munt, die als wettig betaalmiddel te gebruiken is, wordt uitgegeven in Zilver Proof, Goud Proof, BU-kwaliteit, circulatiekwaliteit en als muntrol. Daarnaast verschijnt er een speciale set met zes verschillende zilveren munten die elk van een subtiel kleuraccent voorzien zijn. Elke kleur symboliseert daarbij één van de deelnemende landen/gebieden die in 1713 deelnam aan de Vrede van Utrecht. Dit waren Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal, Nederland en Savoye. De oplage van deze kleurset is beperkt tot 1.000 stuks.

Bestellen kan via deze link of vanaf 12 april bij de postkantoren van PostNL.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- Vredevanutrecht2013.nl, <a href="http://www.vredevanutrecht2013.nl/event/het-slaan-van-de-vrede-van-utrec... target="_blank">Herdenkingsmunt (…)</a></p>
<p> </p>
<p><b>Afbeelding</b></p>
<p>- Vredevanutrecht2013.nl, <a href="http://www.vredevanutrecht2013.nl/event/het-slaan-van-de-vrede-van-utrec... target="_blank">Herdenkingsmunt (…)</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.