Nieuwsbrief
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox?
Wij vinden privacy belangrijk. We gaan dan ook zorgvuldig met persoonsgegevens om. Lees er alles over in ons privacy-statement.
De steden van Nederland hebben een rijke geschiedenis. Hoe zag de historische ontwikkeling van deze stadskernen eruit?
De aartsbisschop van Utrecht staat aan het hoofd van de Nederlandse kerkprovincie. Maar wat is de geschiedenis van het aartsbisdom Utrecht?
Het hoogste en bekendste gebouw van Utrecht, de Dom, was gedurende zijn bestaan altijd betrokken bij religieuze en politieke twisten.
De A27 bij Utrecht is een van de meest omstreden stukken snelweg van Nederland. Al sinds de jaren 70 wordt er geprotesteerd tegen de bouw en uitbreiding.
Utrecht 1579 - In de kapittelzaal van de Utrechtse Dom komen allerlei Nederlandse edellieden bijeen. Ze tekenen een belangrijk document, dat de basis legt voor een langdurige samenwerking tussen de noordelijke gewesten. De Unie van Utrecht werd getekend op 23 januari 1579, als reactie op de Spaanse vijandigheid vanuit het zuiden.
Westbroek 1481 – Op 26 december stuurde de Utrechtse bisschop David van Bourgondië een Hollands leger richting Utrecht. Onderweg werd Westbroek geplunderd en platgebrand. Alle inwoners, met uitzondering van de kraamvrouwen, werden vermoord. Een menigte Utrechtse ridders en burgers trok naar het dorp om wraak te nemen.
Op 1 augustus 1674 werd Utrecht getroffen door een zware storm. Door de harde wind stort het middenschip van de Domkerk.
Een oud psalmboek uit Utrecht, het Utrechts Psalter, wordt toegevoegd aan het prestigieuze Memory of the World Register van UNESCO.
Bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) worden de traditionele papieren treinkaartjes afgeschaft.