Carnaval Rio de Janeiro dans

Herkomst Carnaval van Rio de Janeiro

Jaarlijks bezoeken duizenden reizigers Rio de Janeiro voor het Braziliaanse carnaval, dat zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. De uitbundige outfits verschillen behoorlijk van hoe de gemiddelde Nederlander er tijdens Carnival in ons eigen land bij loopt. In hoeverre verschillen beide feesten van elkaar en wat zijn de overeenkomsten?

Een mix van tradities

Waarschijnlijk komt het Braziliaanse carnaval voort uit de ‘Entrudo’ van Portugal. Dat was een Portugees lentefeest, waarbij mensen de straten opgingen met emmers vol water, limoen en sinaasappels om elkaar te besmeuren. Dit feest liep vaak uit de hand en is meerdere malen verboden geweest. Portugese kolonisten hebben de Entrudo meegebracht naar hun Zuid-Amerikaanse kolonie, waar het zich vervolgens vermengde met inheemse en Afrikaanse tradities. Deze laatste invloeden kwamen van de vele Afrikaanse slaven in het gebied. Brazilië behoorde vanaf 1500 tot de Portugese kroon waarna er plantages werden opgericht. Hier werden Afrikaanse tewerk gesteld.

De eerste optochten

De eerste carnavalsoptochten van Rio de Janeiro, vergelijkbaar met die van tegenwoordig, begonnen in de 18e eeuw.  Leden van de hogere klasse begonnen op straat carnaval te vieren met maskers en kostuums. Het kleurrijke thema is waarschijnlijk afkomstig van Afrikaanse gewoonten. Zo bestaat er in Afrika het Egungun festival, waarbij een familie zich geheel in dezelfde kleur steekt, op gelijke wijze waarop in Rio de Janeiro groepen dezelfde kleurrijke kostuums dragen. Ook het gebruik om jezelf met veren te versieren, kwam al eerder voor in Afrika.

Muziek en dans

Tijdens het carnaval van Rio de Janeiro speelt de muziek een belangrijke rol. Samba ritmes en dansers begeleiden de kleurrijke optochten. Deze muzieksoort vindt haar oorsprong in de deelstaat Bahia, waar ex-slaven hun lokale dansen en muziek mengden. Mettertijd werden er allerlei elementen toegevoegd aan het carnival, zoals de geacteerde karakterrollen en de uitbundige ‘zwevende’ parades op vliegende vlotten. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het carnaval niet plaatsgevonden, om in 1947 weer terug te keren. Tegenwoordig is het de meest beroemde carnavalsviering ter wereld en trekt het grote massa’s toeristen. 

Meer weten over de geschiedenis van carnaval en alle tradities die daar bij horen? Hier lees je alles over Carnaval door de eeuwen heen.

Afbeelding

  • Mensen zijn tijdens het carnaval van Rio de Janeiro altijd uitbundig verkleed. Bron: Unsplash

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.