Carnaval door de eeuwen heen

Carnaval door de eeuwen heen

Eens per jaar vindt er in de zuidelijke delen van ons land een eruptie van blijdschap plaats die zijn weerga niet kent: carnaval. Iedereen kan dan eindelijk even lekker zichzelf zijn of gek doen. De noordelijke provincies hebben vaak niets met carnaval. Hoe komt dit? En waar komt carnaval eigenlijk vandaan?

Saturnaliën: het carnaval in de oudheid

“Drinken, lawaai en gokspellen, feesten van slaven, naakt zingend en klappend in hun handen. Tijdens deze week zijn alle serieuze dingen uitgesloten, zaken doen is niet toegestaan.” Jawel, ook de Romeinen wisten hoe ze een feestje moesten bouwen. Lees meer.

Oorsprong van carnaval

Carnaval begon ooit als een katholiek feest dat voorafging aan de veertig dagen vasten, waarin christenen geen vlees mochten eten. Hoewel de oorsprong van het volksfeest niet helemaal duidelijk is, lijkt carnaval uit Italië te zijn overgewaaid naar andere delen van Europa. Lees meer.

Sociale functie van carnaval in de Middeleeuwen

Tijdens de Middeleeuwen had carnaval vooral een sociale functie: burgers konden hun ongezouten mening geven over de ‘achterlijke adel’ of de ‘karige kerk’. Twee maanden lang werden alle opgekropte frustraties uitgespuwd op de hogere klassen. Lees meer.

Herkomst carnaval van Rio de Janeiro

Sambamuziek knalt uit de speakers en schaars geklede dames met grote verentooien op hun hoofd schudden de billen los. Het carnaval dat in Rio de Janeiro gevierd wordt is wereldberoemd en is moeilijk te vergelijken met het Nederlandse carnaval. Toch komt deze vorm van carnaval oorspronkelijk uit een Europees land. Lees meer.

Het eerste carnaval na de oorlog

In 1946 worstelden de autoriteiten flink met het eerste naoorlogse carnaval. De belangen van een traditionele viering, de openbare orde en de economie streden om voorrang. Beperkingen van de carnavalsviering vielen niet altijd in goede aard. Lees meer.

 

Afbeelding

 

Pieter Brueghel the Younger [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ lezingen, films, muziek, dans, theater, talkshow en exposities rond het thema ‘Zij/hij’. Deze ‘Week’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het gedetailleerde programma is vanaf 1 oktober als PDF te downloaden.