Alles over de geschiedenis van Carnaval

Carnaval door de eeuwen heen

Eens per jaar vindt er in de zuidelijke delen van ons land een eruptie van blijdschap plaats die zijn weerga niet kent: carnaval. Iedereen kan dan eindelijk even lekker zichzelf zijn of gek doen. De noordelijke provincies hebben vaak niets met carnaval. Hoe komt dit? En waar komt carnaval eigenlijk vandaan?

Saturnaliën: het carnaval in de oudheid

“Drinken, lawaai en gokspellen, feesten van slaven, naakt zingend en klappend in hun handen. Tijdens deze week zijn alle serieuze dingen uitgesloten, zaken doen is niet toegestaan.” Jawel, ook de Romeinen wisten hoe ze een feestje moesten bouwen.

Lees meer


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Oorsprong van carnaval

Carnaval begon ooit als een katholiek feest dat voorafging aan de veertig dagen vasten, waarin christenen geen vlees mochten eten. Hoewel de oorsprong van het volksfeest niet helemaal duidelijk is, lijkt carnaval uit Italië te zijn overgewaaid naar andere delen van Europa.

Lees meer

Sociale functie van carnaval in de Middeleeuwen

Tijdens de Middeleeuwen had carnaval vooral een sociale functie: burgers konden hun ongezouten mening geven over de ‘achterlijke adel’ of de ‘karige kerk’. Twee maanden lang werden alle opgekropte frustraties uitgespuwd op de hogere klassen.

Lees meer

Waarom vieren ze carnaval voornamelijk in het zuiden?

Vaak wordt carnaval 'onder de rivieren' gevierd. Waarom eigenlijk? En wordt er ergens boven de rivieren ook carnaval gevierd?

Lees meer

Herkomst carnaval van Rio de Janeiro

Sambamuziek knalt uit de speakers en schaars geklede dames met grote verentooien op hun hoofd schudden de billen los. Het carnaval dat in Rio de Janeiro gevierd wordt is wereldberoemd en is moeilijk te vergelijken met het Nederlandse carnaval. Toch komt deze vorm van carnaval oorspronkelijk uit een Europees land.

Lees meer

Carnavalsoptocht Rio de Janeiro

Het eerste carnaval na de oorlog

In 1946 worstelden de autoriteiten flink met het eerste naoorlogse carnaval. De belangen van een traditionele viering, de openbare orde en de economie streden om voorrang. Beperkingen van de carnavalsviering vielen niet altijd in goede aard.

Lees meer

Carnavalsnamen van steden

Veel steden krijgen tijdens carnaval een andere naam. Den Bosch wordt Oeteldonk, Eindhoven wordt Lampegat. Waar komen al die rare namen vandaan?

Lees verder

Tilburg, stad van de 'kruikenzeikers'

Nog zo'n rare: Tilburg wordt tijdens carnaval omgedoopt tot Kruikenstad en de Tilburgers worden aangeduid als 'Kruikenzeikers'. Rare en wellicht niet erg flatterende namen. Waar komen die vandaan?

Lees meer

Aswoensdag

De laatste dag van Carnaval is altijd op een dinsdag. De dag erna, op Aswoensdag, begint de vastentijd. Vanaf deze dag wordt er toegeleefd naar het paasfeest. Wat is de traditionele betekenis van Aswoensdag?

Lees meer

Meer lezen over het paasfeest? Klik dan hier voor een overzichtspagina.

Leestip:

Geschiedenis carnavalTextielhandel [=Themanummer Textielhistorische Bijdragen 34 (1994)]
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789071715099
Winkelprijs: €20,-

Bestel dit themanummer

 

Afbeelding:

Tijdens de carnavalsoptochten van Rio de Janeiro gaat het er vaak behoorlijk kleurrijk aan toe. Foto via Wikimedia Commons.

Afbeelding

 

Pieter Brueghel the Younger [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!