Phil Bloom in Hoepla

Het eerste bloot op de Nederlandse televisie

Hilversum 1967 - De tweede aflevering van het VPRO TV-programma Hoepla wordt uitgezonden op televisie. Een naakte vrouw verschijnt in beeld terwijl ze voorleest uit de krant. Op 9 oktober 1967 was de 21-jarige Phil Bloom de eerste vrouw óóit die naakt op de Nederlandse televisie verscheen.

Op 27 juli 1967 werd kunststudente Phil Bloom benaderd door Hans Verhagen. Verhagen was, samen met Willem de Ridder, Wim T. Schippers en Wim van der Linden, verantwoordelijk voor de productie van het nieuwe VPRO programma Hoepla. Doelstelling van het programma was om op een experimentele en indringende manier televisie te maken voor de jongere generatie.

Het TV programma Hoepla

Bloom kreeg van Verhagen 150 gulden aangeboden om naakt in Hoepla te verschijnen. Al de volgende dag, 28 juli, werd de eerste aflevering van het programma uitgezonden. Phil Bloom droeg geen kleding, maar haar lichaam was nog wel bedekt met een bloemenslinger. De uitzending veroorzaakte grote ophef en 67 VPRO-leden zegden hun lidmaatschap op. De programmamakers lieten zich hier echter niet door afschrikken en besloten Bloom in de volgende aflevering volledig naakt te laten zien. Twee weken later, op 9 oktober, werd de tweede aflevering van Hoepla uitgezonden. Phil Bloom verscheen hierin zittend op een stoel, terwijl ze een artikel voorlas uit de krant waarin stond dat haar naaktsegment door de VPRO uit het programma was geknipt. Vervolgens legde ze de krant naast zich neer en verscheen ze volledig naakt in beeld. Aan het eind van het fragment kwam als provocatie het postbusadres van de VPRO in beeld voor mensen die hun lidmaatschap wilden opzeggen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Hoepla op de voorpagina's

De volgende dag haalde Hoepla de voorpagina’s van alle Nederlandse kranten en zegden wederom honderden mensen hun VPRO-lidmaatschap op. SGP-kamerlid Cor van Dis stelde Kamervragen aan minister president Piet de Jong over het ‘aanstootgevende programma’. In de internationale pers was juist verbazing over de preutsheid van de Nederlanders. “Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude” schreef de Engelse krant Daily Mirror. Het Amerikaanse Playboy maakte van de gelegenheid gebruik om een interview met Bloom te regelen. Na alle ophef greep de VPRO directie in bij de productie van het programma. Uit derde Hoepla werden twee controversiële fragmenten verwijderd en de vierde aflevering werd nog wel opgenomen, maar verscheen nooit op televisie. Op 15 januari 1968 maakte de VPRO bekend dat het had besloten Hoepla stop te zetten.  

Afbeelding:

Phil Bloom in Hoepla. Foto: Ron Kroon, fotocollectie Anefo via www.gahetna.nl

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!