De Amerikaanse vakbondsleider Jimmy Hoffa verdween in 1975 op mysterieuze wijze.

Het mysterie rondom de verdwenen Jimmy Hoffa

Maandag Mysterie – Waar is het lichaam van Jimmy Hoffa? Historici breken al decennia lang hun hoofd over deze vraag. De Amerikaanse vakbondsleider verdween in 1975 spoorloos. Zowel zijn lichaam als de mogelijke daders zijn nooit gevonden. De verdwijning ging de geschiedenisboeken in als een van de grootste Amerikaanse mysteries.

Jimmy Hoffa werd geboren op 14 februari 1913 in de Amerikaanse staat Indiana. In de jaren dertig sloot Hoffa zich aan bij de 'international Brotherhood of teamsters', een vakbond die streed voor betere werkomstandigheden voor arbeiders. De gedreven Hoffa pleitte onder meer voor betere werkcontracten voor zijn kiezers. De vakbond kreeg steeds meer invloed en in 1952 werd Hoffa voorzitter van de IBT.

Hoffa in opspraak

Hoffa maakte zich regelmatig schuldig aan omkoping en geweldpleging en zijn politieke tegenstanders belandden dan ook regelmatig in het ziekenhuis. In 1964 kwam Hoffa voor het eerst in de gevangenis terecht, nadat hij werd beschuldigd van omkoping. President Nixon verleende hem gratie, waardoor hij na zeven jaar alweer vrijkwam. Hoffa lag regelmatig met de maffia in de clinch. Hij creëerde hierdoor steeds meer vijanden. 

Lichaam Hoffa verdween in 1975

Hoffa verliet op 30 juli 1975 zijn woning in Detroit. Hij had een afspraak met maffialeden Anthony Giacalone en Anthony Provenzano. Hoffa werd om half drie ’s middags voor het laatst gespot in een buitenwijk van Detroit. Sindsdien is er nooit meer iets van de vakbondsleider vernomen. Wel werd de auto van Hoffa teruggevonden bij een restaurant in de buurt. De verdwijning werd direct onder de loep genomen, maar het jarenlang onderzoek, waar ook de FBI bij betrokken was, leverde niets op. Op 30 juli 1982 werd Hoffa door Amerikaanse autoriteiten officieel doodverklaard.

Geruchten en complottheorieën over verdwijning Hoffa

De FBI ontving de afgelopen decennia veel tips over de verdwijning van Hoffa. Deze aanwijzingen liepen erg uiteen. Zo werd er gesuggereerd dat Hoffa helemaal niet dood is, maar woonachtig zou zijn op de Bahama’s. Andere tips zouden erop wijzen dat Hoffa in de afvalpers bij het lokale restaurant zou zijn gedumpt. Er ontstonden allerlei complottheorieën. Er werd zelfs gezegd dat Hoffa in opdracht van de Amerikaanse president Richard Nixon (1913-1994) zou zijn vermoord. Er gingen zelfs geruchten rond dat Hoffa begraven lag op Graceland, het landgoed van Elvis Presley.

Ontwikkelingen in de laatste jaren

De zaak rond Jimmy Hoffa bleef de gemoederen in de Verenigde Staten bezig houden. Zelfs het populaire televisieprogramma Myth Busters besteedde een aflevering aan de zaak, een zoektocht naar het lichaam van Hoffa in het stadion van de New York Giants leverde niks op. In 2011 leek er wel schot in de zaak te komen. Marvin Elkind, de chauffeur van Hoffa, beweerde in een boek dat Hoffa tijdens zijn reis werd vermoord door twee maffialeden die nauw contact onderhielden met Hoffa. Hij zou daarna gedumpt zijn in het cement van een gebouw van General Motors in Detroit. In 2013 beweerde Anthony Zerilli, een maffialid uit Detroit, dat Hoffa werd opgepakt en naar een afgelegen gebied in Michagan werd gebracht. Volgens de maffioso werd de vakbondsleider daar met een schep doodgeslagen en hij zou onder een betonplaat zijn begraven. Een zoektocht van drie dagen in het aangewezen gebied, leverde echter niks op. Hierdoor blijft het mysterie rondom de verdwijning van Jimmy Hoffa voorlopig onopgelost.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: James R. Hoffa

Bronnen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!