De straat Kungsgatan in de Zweedse hoofdstad Stockholm waar vanaf dit moment alleen nog maar rechts gereden mocht worden

Historische Foto: Zweden voert het rechts rijden voor autoverkeer in

Op deze foto is een straat in Stockholm te zien op 3 september 1967. Op die dag, die in Zweden bekend staat als Dagen-H, voerde de Zweedse regering het rijden aan de rechterkant van de weg in.

Links of rechts?

In Zweden reed men sinds mensenheugenis aan de linkerkant van de weg. Het idee om rechts te gaan rijden werd al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geopperd. Er was echter steeds een grote meerderheid tegen het plan om te wisselen van rechts naar links. In 1967 veranderde de opinie hierover echter. In de omliggende landen werd namelijk inmiddels overal aan de rechterkant van de weg gereden. Ook werden de meeste auto's geïmporteerd uit landen waar rechts gereden werd. Hierdoor zat het stuur bij de meeste auto's aan de linkerkant, wat gevaarlijke situaties op kon leveren. Dit alles zorgde ervoor dat in 1967 een grote meerderheid voor het plan stemde om de verandering door te voeren.

Een ingewikkelde operatie

Het was geen sinecure om zomaar de rijrichting te veranderen. Verkeerslichten moesten worden verplaatst, kruispunten moesten opnieuw worden ingericht, bussen moesten worden verbouwd en aanwijzingen op de weg moesten opnieuw geschilderd worden. Er werden meer dan 360 duizend nieuwe verkeersborden gemaakt die op de dag voor de invoering van de nieuwe wet moesten worden gemonteerd. De stress die dit opleverde en het gebrek aan vrije dagen zorgden ervoor dat sommige Zweden zwaar overwerkt raakten. Er werd een grootschalige mediacampagne opgezet om elke Zweed eraan te herrinneren dat de wijziging zou worden doorgevoerd. Er was zelfs een verkiezing voor het beste liedje dat over het onderwerp 'rechts rijden' ging. De operatie kreeg de naam Dagen-H (H-dag), waarbij de H verwees naar het Zweedse woord voor het gaan rijden aan de rechterkant van de weg: Högertrafikomläggningen

Een spannend moment

Op 3 september 1967, om 10 minuten voor 5 in de ochtend, was het dan zover. Alle auto's werden tot stilstand gebracht en naar de andere kant van de weg geleid. Om 5 uur precies mocht het verkeer weer gaan rijden. Massa's mensen stonden nieuwsgierig langs de kant toe te kijken hoe de operatie verliep. Het wisselen van rijstrook verliep gelukkig zonder noemenswaardige incidenten. De Zweedse minister van communicatie kondigde aan dat de grote infrastructurele operatie geslaagd was.

Wil je meer weten over de reden waarom men in Europese landen aan de rechterkant ging rijden? Klik dan hier.

Afbeelding:

Bronnen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.