Home » Reportage
links rijden

Ooit reed de hele wereld links; waarom rijden we nu rechts?

Wie op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, Thailand of Australië gaat, zal even moeten wennen aan het feit dat men daar links rijdt. Voor ons is dit vreemd, maar ga je iets verder terug in de tijd, dan blijkt dat dit eigenlijk heel logsich is. Ooit reed de hele wereld links; waarom rijden we nu rechts?

Ridders en hun zwaarden

De meerderheid van de mensheid is rechtshandig, hierdoor was links rijden voor een ridder logisch. Dit vanwege zijn veiligheid. Hij had zijn zwaard aan de linkerkant en zou iemand willen aanvallen, kon hij het met zijn rechterhand pakken en hoefde hij niet eerst alles van links naar rechts over te hevelen. Het links dragen van de schede en het links rijden, zorgde er ook voor dat deze elkaar niet konden raken bij het passeren. Daarnaast stapten rechtshandige ridders vanaf links op hun paard. Met de schede aan de linkerkant was dat makkelijker. Doordat de ridders aan deze kant opstapten, was het rijden aan deze kant logisch.

Rechts rijden werd populair

Dat rechts rijden populair werd, heeft met de bespannen koetsen en Napoleon te maken. Rechtshandige koetsiers zaten linksachter op het laatste paard. Om zicht op de weg en op hun wagen te houden, om zo te voorkomen dat ze in een aanrijding terecht zouden komen, wilden ze tegenliggers daarom links laten passeren. Dat betekende dat men rechts moest rijden. Een andere reden is te vinden in de Franse Revolutie. Links rijden was een privilege van de Franse aristocratie, maar door de Revolutie werd iedereen gelijk en dat betekende dat Napoleon besloot dat rechts, ofwel de kant van het volk, verplicht werd. Zo ontstond het rechts rijden. Overigens in eerste instantie alleen in die landen die Napoleon veroverde.

Onafhankelijk

Het Verenigd Koninkrijk bleef echter dwarsliggen en bleef links rijden. Dat voerde men ook in in de veroverde gebieden, de beroemde Britse koloniën. Nadat men de Britten uit het land gezet had, bleven ze in deze landen, denk aan India, Australië, Nieuw-Zeeland, links rijden. Hierdoor rijdt vandaag de dag nog meer dan een derde van de wereldbevolking links. In Nederland reden we in de 16e eeuw nog links. Dat veranderde in de 19e eeuw naar rechts. Een ander voorbeeld is Zweden. Zij gingen pas begin jaren zestig van de twintigste eeuw over op rechts rijden.

Toekomst

Vroeger had je paard en wagen en de ridders, nu hebben we auto’s op verschillende soorten energie. Overgaan op rechts rijden in de landen waarin nog aan de linkerkant wordt gereden, is vandaag de dag niet heel realistisch. Met de hedendaagse drukte op de wegen, is het bijna onmogelijk om - zonder veel ongelukken - zo’n grote verandering door te voeren. Wie naar het buitenland gaat, moet zich daarom goed voorbereiden en vooral goed opletten in landen waarin de bevolking links rijdt.
 

Ook interessant: 

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.