The Death of Nelson, Daniel Maclise

Horatio Nelson: grootste Engelse zeeheld

Op het nieuws van Horatio Nelsons dood, na de door Groot-Brittannië gewonnen Slag bij Trafalgar, antwoordt de Britse koning George III: “We hebben meer verloren dan we gewonnen hebben”. Dit geeft de status aan die de immens populaire admiraal genoot. Hij wordt gezien als Napoleons grote tegenstrever op zee en speelt een grote rol in de Britse maritieme overheersing.


HMS Raisonnable


Horatio Nelson


Horatio Nelson werd geboren op 29 september 1758 als zesde van elf kinderen van dominee Edmund Nelson en Catherine Suckling in het Engelse Burnham Thorpe. Nelson trok al vroeg naar zee en kwam op dertienjarige leeftijd aan boord van de HMS Raisonnable, waarop zijn oom kapitein was. Hij maakte snel carrière en diende tijdens de Amerikaanse Revolutie in het Caraïbisch gebied. Nelson werd op twintigjarige leeftijd kapitein en trouwde in 1787 met Frances Nisbet.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op FacebookFranse Revolutionaire Oorlogen


Nadat Groot-Brittannië in 1793 betrokken raakte bij de Franse Revolutionaire Oorlogen kreeg Nelson het bevel over de HMS Agamemnon. Hij vocht in het Middellandse Zeegebied tegen de Franse en Spaanse vloten en boekte enkele grote overwinningen. Tijdens de verovering van Corsica verloor Nelson het zicht in zijn rechteroog en tijdens de mislukte aanval op Santa Cruz op Tenerife raakte hij gewond en moest zijn rechterarm geamputeerd worden.


Slag op de Nijl


Nelson verwoestte in 1798 de Franse vloot bij de Slag op de Nijl, waarna Napoleons leger strandde in Egypte. Hij begon in 1800 een affaire met de vrouw van de Britse ambassadeur op Napels, met wie hij een dochter, Horatia, kreeg. Als beloning voor zijn activiteiten op zee werd Nelson in 1801 gepromoveerd tot admiraal en kreeg hij het bevel over de Britse Middellandse Zeevloot. Nelson behaalde zijn grootste overwinning in 1805 in de Slag bij Trafalgar, waarmee hij alle Franse ambities om Groot-Brittannië binnen te vallen de kop in drukte.


Slag bij Trafalgar


In de Slag bij Trafalgar had de Britse vloot 33 schepen terwijl de Franse admiraal Villeneuve over 41 schepen beschikte. Ondanks dat de Britten in de minderheid waren koos Nelson voor de frontale aanval. Dit verraste de Fransen totaal en ze raakten in paniek. De Franse vloot splitste in tweeën en werd vernietigd. Tijdens de Slag bij Trafalgar werd Horatio Nelson op het dek van zijn vlaggenschip, de HMS Victory, geraakt door een Franse sluipschutter. Hij overleed vier uur later, net toen de strijd definitief gewonnen werd. Nelson kreeg een staatsbegrafenis en werd onder grote belangstelling begraven in St. Paul’s Cathedral in Londen.


Afbeeldingen:


  • 'The Death of Nelson' (1859 - 1864) door Daniel Maclise [Public Domain via Wikimedia Commons]
  • 'Rear-Admiral Sir Horatio Nelson, 1758-1805' (1799) door Lemuel Francis Abbott [Public Domain via Wikimedia Commons]

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.