Slag bij Trafalgar

Slag bij Trafalgar

Trafalgar 1805 - Voor de kust van Spanje komt het tot een zeeslag tussen de Britse vloot onder Horatio Nelson en de Franse vloot onder admiraal Villeneuve. Met de slag bij Trafalgar kwam er een definitief einde aan de plannen van Napoleon om Engeland binnen te vallen en begon ruim een eeuw van Britse dominantie op zee.

Na een succesvolle reeks veldtochten groeide het revolutionaire Frankrijk onder Napoleon rond het begin van de negentiende eeuw uit tot de sterkste landmacht in Europa. Op zee moest de Franse vloot echter nog steeds haar meerdere erkennen in de Britse marine. Dit betekende dat het Napoleontische Rijk zeer kwetsbaar was voor invasies, zo bleek in 1799 tijdens de Tweede Coalitieoorlog met de invasie van Noord-Holland. Met de uitbraak van de Derde Coalitieoorlog in 1803 was Napoleon echter vastberaden om de Britse vloot te verslaan en zelf Groot-Brittannië binnen te vallen. Op 21 oktober 1805 kwam het bij de Spaanse kaap van Trafalgar in de straat van Gibraltar tot een treffen tussen de twee zeemachten. De Britse vloot bestond uit 33 schepen, terwijl de Franse admiraal Villeneuve beschikte over 41 schepen. Ondanks het feit dat zijn vloot in de minderheid was koos de Britse admiraal Horatio Nelson voor de frontale aanval. Hij was er namelijk van overtuigd dat zijn schepen in betere staat verkeerden en dat het moraal onder zijn troepen beter was.

De Fransen werden totaal verrast door de Britse strategie, en verwarring en paniek was het gevolg. De vloot van Villeneuve werd door de aanval in tweëen gesplitst en vernietigd. De Fransen verloren 22 schepen en bijna 14.000 man, tegenover een verlies van 0 schepen en 1.600 man voor de Britten. Na de slag bleek admiraal Nelson ook tot de Britse slachtoffers te behoren. Hij was tijdens de slag op het dek van de HMS Victory neergeschoten door een scherpshutter van het Franse schip Redoutable. Nelso overleed vlak nadat hij hoorde dat de slag bij Trafalgar gewonnen was. Zijn lichaam werd gepreserveerd in een vat rum en terruggebracht naar Groot-Brittannië, waar Nelson uitgroeide tot de grootste zeeheld van de natie.

Afbeelding:

'Trafalgar Battle - 21st of Octaber 1805 - Situation at 13h', Nicholas Pocock. [Public Domain via Wikimedia Commons]

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!