ich bin ein berliner. wikimedia Commons,

Ich bin ein Berliner

Op 26 juni 1963, gaf de Amerikaanse president John F. Kennedy zijn fameuze ‘Ich bin ein Berliner’ speech. De historische toespraak volgde twee jaar nadat de Sovjet-Unie de Berlijnse Muur had gebouwd. Kennedy verzekerde de inwoners van West-Berlijn dat hij hen niet in de steek zou laten. Hij was tenslotte 'één van hen'.

Op de foto is president John F. Kennedy te zien midden op het podium. Hij hield zijn toespraak op het Rudolph Wilde Platz, vlakbij de Berlijnse Muur. Het enthousiasme van het Berlijnse volk over de komst van Kennedy was groot. Al uren voor zijn toespraak stond het plein vol en zoals op de foto duidelijk naar voren komt, stonden ook alle balkons en daken van de appartementen rond het plein vol met toeschouwers.

Kennedy, Brandt en Adenauer

Het podium waarop Kennedy staat is opgebouwd voor het Rathaus Schöneberg. Naast de president zelf staan er een aantal hoogwaardigheidsbekleders achter hem, waaronder de burgemeester van West-Berlijn Willy Brandt en de West-Duitse kanselier Konrad Adenauer. Rechts naast John F. Kennedy is de vertaler van zijn speech te zien, Heinz Weber.

Verdeling West-Berlijn

Midden op het plein zijn twee stellages te zien: de linker voor fotografen, de rechter voor televisiecamera’s. Daarnaast zijn vier vlaggen te zien, te weten twee Amerikaanse, een Britse en een Franse. De vlaggen stonden symbool voor de drie westelijke mogendheden die gezamenlijk West-Berlijn bestuurden.

‘Let them come to Berlin’

In zijn toespraak benadrukte Kennedy vooral dat de bevolking van Berlijn niet in de steek zou worden gelaten. Hij herhaalde in het eerste deel meerdere malen de zin: “Let them come to Berlin”. Het was bedoeld om mensen die het gevaar van het communisme niet zagen aan te sporen naar de stad te komen en dat gevaar met eigen ogen te zien. Kennedy plaatste daarmee een scherpe aanval op het communisme en daarmee op de Sovjet-Unie. Hij vertelde dat democratie niet perfect was, maar dat zij nooit een muur hoefden te bouwen om hun bevolking binnen te houden.

‘Ich bin ein Berliner’

Kennedy eindigde door te zeggen dat de inwoners van West-Berlijn hoop moesten houden op een betere toekomst en dat zij de voorvechters van een vrije wereld waren. Hij sloot zijn speech af zoals hij hem begonnen was, met de historische woorden: “Ich bin ein Berliner.”

Bronnen

-          BBC, 1963: Kennedy: ‘Ich bin (…) (26-6-2013)

-          Finding Dulcinea, On this day: President (…) (26-6-2013)

-          History Place, John F. Kennedy “Ich (…) (26-6-2013)

-          JFK Library, The Cold War in (…) (26-6-2013)

Afbeelding   

By Robert Knudsen, White House [Public domain], via Wikimedia Commons, JFK speech Ich bin (…) (26-6-2013)

Leestips-Boek

John F. Kennedy John F. Kennedy

€ 16.95

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..