Momenten voor de moord op John F. Kennedy

Complottheorieën over de moord op John F. Kennedy

De Amerikaanse TV-zender ReelzChannel zond op 3 november 2013 een documentaire uit waarin een theorie over de moord op president John F. Kennedy opnieuw wordt bekeken. Het officiële onderzoek van de ‘Warren-commissie’ naar de moord van 22 november 1963 wees Lee Harvey Oswald aan als dader, maar er zijn altijd mensen gebleven die geloven dat er heel andere dingen zijn gebeurd.


Op 22 november 1963 reed president John F. Kennedy samen met zijn vrouw Jacqueline in een open limousine door de stad Dallas in de staat Texas. Rond half één bereikte de wagen Dealy Plaza en werden er drie schoten afgevuurd. Het eerste schot miste, maar de tweede trof Kennedy in zijn nek, terwijl het fatale derde schot in zijn achterhoofd kwam. Lee Harvey Oswald werd door de politie opgepakt als dader, maar voor hij kon worden berecht schoot Jack Ruby hem op het politiebureau dood. De onderzoekscommissie onder leiding van Earl Warren concludeerde dat Oswald alleen handelde, maar door zijn dood bleven de motieven onduidelijk en daardoor de ruimte voor speculatie groot. Hieronder bespreken we dan ook vier theorieën over de moord.


Jack Ruby en de Maffia


De eerste theorie heeft betrekking op Jack Ruby. Volgens politieonderzoek had hij banden met georganiseerde misdaad in Dallas en Chicago. De link met de Amerikaanse Maffia was daarna snel gemaakt, want Bobby Kennedy, de broer van de president, probeerde als senator van New York de invloed van de Maffia tegen te gaan. De Maffia zou daarom opdracht hebben gegeven tot de moord, maar toen Oswald opgepakt was en de kans bestond dat hij zou gaan praten moest Ruby hem het zwijgen opleggen. Deze theorie werd door de Warren-commissie grotendeels ontkracht, hoewel zij het niet geheel uit konden sluiten.


Moord op Lee Harvey Oswald door Jack Ruby


Umbrella Man


Abraham Zapruder was één van de belangrijkste getuigen van de aanslag. Hij stond op het grasveld langs de weg waarop de limousine reed en hij filmde de hele gebeurtenis. Op zijn film is te zien hoe twee mannen vlak langs de weg staan en één van hen een paraplu openklapt, terwijl het een zonnige dag was. Hierdoor ontstond een tweede theorie over de ‘Umbrella Man’. De politie van Dallas en de Warren-commissie negeerden de ‘Umbrella Man’ en zijn ‘handlanger’ volledig, waardoor de mannen nog mysterieuzer werden. Er verschenen onder meer verhalen dat zij signalen gaven aan de schutter, bijvoorbeeld om aan te geven dat er extra schoten nodig waren. De ‘Umbrella Man’ meldde zich in 1976 en vertelde dat de open paraplu een protestactie was tegen Kennedy, maar gaf daar geen verdere uitleg bij.


Betrokkenheid van de FBI, CIA of Secret Service


Een derde theorie gaat over de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Zij worden er namelijk vaak van beschuldigd dat ze bij de aanslag betrokken waren.  De FBI, CIA en Secret Service zouden bovendien machtig genoeg zijn om hun aandeel in de aanslag te verbergen, zo stelde onder meer een ex-medewerker van de inlichtingendienst van het Amerikaanse leger. De CIA en FBI werden vooral beschuldigd van het achterhouden van informatie over Oswald, iets dat na vrijgave van oude documenten in 2007 ook bleek te kloppen. De Secret Service werd verdacht omdat de beveiligingsorganisatie er niet in was geslaagd om Kennedy te beschermen. Volgens de theorie zou de mislukte Varkensbaai-invasie in Cuba in april 1961 voor de veiligheidsdiensten de aanleiding tot de executie zijn geweest.


Secrete Service agenten na de schoten op John F. Kennedy


Wraakactie van Cuba


De vierde theorie gaat in op de rol van Cuba. Niet alleen de CIA was tenslotte ontevreden over de Varkensbaai-invasie, het doelwit van de operatie, want de Cubaanse leider Fidel Castro was dat zeker ook. Castro had mogelijk opdracht gegeven voor de moord als wraakactie voor Kennedy’s optreden . Bobby Kennedy geloofde zelf ook in deze theorie, maar de onderzoekscommissie vond geen bewijs om de Cubaanse regering te verdenken.


Nieuwe aandacht in JFK: The Smoking Gun


Tot op heden is er dus nog geen uitsluitsel over de moord op president Kennedy. In de documentaire die ReelzChannel zal uitzenden praat de Australische onderzoeker Colin McLaren over de rol van Secret Service-agent George Hickey. Die zou na het eerste schot uit paniek een schot hebben gelost en daarbij per ongeluk de president in het hoofd hebben geraakt. De kogels uit zijn pistool waren namelijk 5.6 millimeter, terwijl die van Oswald 6.5 millimeter waren. Het gat in het hoofd van president Kennedy was te klein voor de kogels van Oswald. De Secret Service verborg de mogelijke betrokkenheid van Hickey, maar pas in de documentaire zal duidelijk worden wat de makers daar over te zeggen hebben.


Afbeelding:


  • Picture of President Kennedy in the limousine in Dallas, Texas, on Main Street, minutes before the assassination. Also in the presidential limousine are Jackie Kennedy, Texas Governor John Connally, and his wife, Nellie: Walt Cisco, Dallas Morning News [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Was used on the front page of the Dallas Morning News the next day[1]; 1963 issues of that newspaper apparently did not have their copyright renewed. Could not find any relevant renewals on copyright.gov from the Dallas Morning News: Ira Jefferson "Jack" Beers Jr. (1910-2009) for The Dallas Morning News(Life time: Originated from the Warren Commission report, a US Government report. From WH Vol.21 p.19) [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Photograph of Secret Service Agent George W. Hickey carrying an ArmaLite AR-15 shorty after President Kennedy was shot in Dallas, November 22, 1963: non indentifié [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Bronnen

-          22 November 1963 Org, JFK Assassination Conspiracy Theories (29-7-2013)

-          AD, Geheim agent Hickey schoot (…) (29-7-2013)

-          Huffington Post, JFK Second Shooter? New (…) (29-7-2013)

-          JFK Assassination, The Umbrella Man (29-7-2013)

-          John McAdams, The Kennedy Assassination (29-7-2013)

-          Post Noon, Who Killed JFK? 8 (…) (29-7-2013)

 

Afbeeldingen

-          Wikimedia Commons, Lee Harvey Oswald (29-7-2013)

-          Wikimedia Commons, Warren commission cover (29-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Wie vermoordde John F. Kennedy?
Wie vermoordde John F. Kennedy?

€ 19.99

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.