John F. Kennedy moordaanslag

Aanslag op president John F. Kennedy

Samen met zijn vrouw Jackie maakte de Amerikaanse president John F. Kennedy een rondrit door de stad Dallas. Opeens klonken er drie luide knallen en slaat het hoofd van de president achterover. De beelden van de moordaanslag op Kennedy van 22 november 1963 staan bij veel mensen voor altijd in het geheugen gegrift.

In het najaar van 1963 maakte de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy een rondreis door de zuidelijke staat Texas. Het doel van de publiekscampagne was het verwerven van steun voor een eventuele herverkiezing van Kennedy een jaar later. Op 22 november bracht Kennedy een bezoek aan Dallas, waar hij samen met zijn vrouw Jackie en gouverneur John Connally in een open limousine door de stad werd gereden. Ook zijn vicepresident Lyndon B. Johnson, zelf een Texaan, was bij de parade aanwezig.

Drie schoten

Rond half 1 ‘s middags lokale tijd reed het voertuig met de Amerikaanse president het Dealy Plaza op. Kort nadat de limousine het Texas School Book Depository was gepasseerd klonken er vlak achter elkaar drie schoten. Eén kogel, vermoedelijk het tweede schot, doorboorde de nek van Kennedy en verwondde ook gouverneur Connally. Het derde schot raakte Kennedy vervolgens in het achterhoofd en werd hem uiteindelijk fataal. De limousine reed direct door naar het Parkland Memorial Hospital, waar Kennedy officieel dood werd verklaard. Slechts twee uur later, in het Airforce One vliegtuig op het vliegveld in Dallas, werd vicepresident Johnson beëdigd als de 36e president van de Verenigde Staten.

Lee Harvey Oswald

Ooggetuigen van de aanslag hadden opgemerkt dat de schoten afkomstig waren uit een raam op de derde verdieping van het Book Depository. Niet veel later werd een medewerker van dat magazijn, Lee Harvey Oswald, gearresteerd door de politie. Hij werd niet alleen verdacht van de aanslag op Kennedy, maar ook van de moord op J.D. Tippet, de politieagent die hij tijdens zijn vluchtpoging had neergeschoten. Oswald werd uiteindelijk nooit veroordeeld voor de moorden, want voordat hij voor de rechter kon verschijnen werd hij zelf in het politiebureau neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Samenzweringstheorieën

Een commissie onder leiding van Earl Warren concludeerde in het officiële onderzoeksrapport later dat zowel Oswald als Ruby waarschijnlijk alleen gehandeld hebben. Deze bevinding wordt echter nog tot op de dag van vandaag in twijfel getrokken. Er bestaan verschillende samenzweringstheorieën die onder andere de CIA, de maffia en de Cubanen ervan verdenken de opdracht tot de moord gegeven te hebben. 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.