Geen afbeelding beschikbaar

Kapper Vidal Sassoon overleden

If I was going to be in hairdressing, I wanted to change things.

Aldus de wereldberoemde Britse kapper Vidal Sassoon, die vandaag is overleden. Dat meldt de Engelse politie vandaag. Sassoon zou overleden zijn aan de gevolgen van leukemie. De kapper die legendarische kapsels als de bob en de pixie bedacht, werd op 17 januari 1928 in Londen geboren. 

Sassoon was de eerste zoon van de Joodse immigranten Betty en Nathan Sassoon. Zijn vader verliet zijn vrouw en twee zoontjes  toen Sassoon nog maar drie jaar oud was. Hierop werden de broers in een weeshuis geplaatst, waar hun moeder eens per maand op bezoek mocht komen. Op 14-jarige leeftijd had hij al zijn eerste baantje in een kapsalon. Zijn carrière werd echter opgeschort, doordat hij wilde vechten voor de onafhankelijkheid van de staat Israël. Hij voegde zich in 1948 op 20-jarige leeftijd bij De Haganah, het Israëlische Defensieleger,  en vocht mee tijdens de Ararbisch-Israëlische oorlog van 1948.

Na een jaar Israëlische dienst keerde Sassoon weer terug naar Engeland. Hier ging hij werken  voor de bekende Londense kapper Raymond Bessone, van wie hij naar eigen zeggen het vak leerde. In 1954 opende Sassoon zijn eerste salon. Hier begon hij met het knippen van de geometrische, donkere en korte kapsels in plaats van de voor die tijd gangbare lange haren en permanenten. Volgens Sassoon moest een kapsel vooral mooi, maar nog belangrijker, praktisch en efficiënt zijn.  Door deze nieuwe benadering groeide hij uit tot een begrip in de kapperswereld en kwamen beroemdheden bij hem voor een knipbeurt. Zo bedacht hij de iconische pixie cut voor actrice Mia Farrow: een kort maar toch vrouwelijk kapsel, dat nog steeds populair is. 

Verder herintroduceerde Sassoon de boblijn, het kapsel waarbij het haar boven of net onder de kaak in een scherpe lijn wordt afgeknipt. Dit was vooral een populaire haarstijl in de jaren ’20, toen onder andere actrice Louise ‘Loulou’ Brooks haar haar zo droeg. Sassoon wist het kapsel nieuw leven in te blazen en ook deze stijl is tot op de dag van vandaag populair. 

Sassoon was ook pionier op het gebied van commercie in de kapperswereld. Hij creëerde zijn eigen lijn haarverzorgingsproducten die hij met pakkende slogans ("If you don't look good, we don't look good")  en reclames aan de man bracht. Na zijn vertrek naar Amerika verkocht Sassoon in 1983 zijn bedrijf. Sassoon is op 84-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles overleden.

Reclame van Sassoon uit de jaren ’80, met zichzelf in de hoofdrol:

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.