Geen afbeelding beschikbaar

Keizer Hadrianus krijgt een hartstilstand

Rome 138- Hadrianus was keizer van het Romeinse Rijk van 117 tot 138. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste Romeinse keizers. Onder zijn bewind werd het Pantheon, villa Adriana en de muur van Hadrianus in Engeland bouwen. Hij overleed op 10 juli 138 aan een hartstilstand.

Hadrianus werd geboren in 76. Zijn vader overleed op jonge leeftijd en hij werd op 10-jarige leeftijd opgenomen in het gezin van de latere keizer Trajanus, die zelf geen kinderen had. Hij trouwde in het jaar 100 met Vibia Sabina, de achternicht van Trajanus, waarmee de kansen voor een opvolging werden verhoogd. Het huwelijk werd gearrangeerd door  Pompeia Plotina, de vrouw van Trajanus.

Keizer van het Romeinse Rijk

Na de dood van Trajanus in 117, volgde Hadrianus hem op. Hij heerste over het Romeinse rijk toen het op zijn hoogtepunt was. Hij hield van poëzie en filosofie en maakte de romeinen bekend met de Griekse kunst en wetenschap. Hij maakte tijdens zijn bewind veel reizen door het rijk, dat zich uitstrekte van Spanje tot Turkije en van de Zwarte Zee tot Marokko. Ook liet hij een edict vastleggen dat voortaan gold als grondslag van de rechtspraak.

Ongelukkig huwelijk

Zijn huwelijk was ongelukkig en Hadrianus besteedde meer aandacht aan andere vrouwen en aan jonge mannen als Antinoüs. Zijn vrouw Sabina overleed in 136. Vanaf het begin werd echter in twijfel getrokken of zij een natuurlijke dood stierf. Er bestaat een mogelijkheid dat ze is vergiftigd of zelfmoord heeft gepleegd. Hadrianus overleed zelf op 10 juli 138 na een hartstilstand in zijn villa in Baia. Na zijn dood werd hij bijgezet in de Engelenburcht, het mausoleum van Hadrianus.

Beschavingen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.