Geen afbeelding beschikbaar

Kleinzoon van Hitler

Ik ben de kleinzoon van Adolf Hitler

Aldus de 56-jarige Franse loodgieter Philippe Loret. Volgens hem was zijn oma 16 jaar oud toen ze in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, het bed deelde met Adolf Hitler. Het gevolg van de kortstondige romance was een kind met de naam Jean-Marie Loret, de vader van Philippe. Historici zijn al jarenlang verdeeld over de vraag of Hitler ooit kinderen heeft gehad.

In juni 1917 was de 28-jarige Duitse korporaal Adolf Hitler met verlof in het Franse dorpje Fournes-in-Weppe. Hier ontmoette hij de toen 16-jarige Française Charlotte Lobjoie, met wie hij een romance begon. Hoewel Hitler geen Frans sprak en Charlotte geen Duits, maakten ze toch regelmatig lange wandelingen met elkaar. “Je vader begon [dan] steevast te speechen, maar ik verstond niets van wat hij zei. Hij sprak tegen een denkbeeldig publiek”, zo vertelde Charlotte later tegen haar zoon. Verder zou Hitler, die tijdens zijn jeugd kunstenaar wilde worden, ook een portret van haar geschilderd hebben.

Na een paar maanden keerde Hitler terug naar Duitsland en kwam er een einde aan de relatie. Op 25 maart 1918 kreeg Charlotte vervolgens een zoon, die ze Jean-Marie noemde. Omdat ze zelf niet in staat was voor het kind te zorgen, liet ze hem achter bij haar ouders. Na de dood van zijn grootouders kwam Jean-Marie vervolgens terecht bij de Duitse non Théodosie, die volgens Philippe in contact stond met Hitler. Zij regelde dat het kind geadopteerd werd door de familie Frizon. Niet veel later kreeg deze familie, ogenschijnlijk zonder er iets voor betaald te hebben, de eigendomspapieren van een groot gebouw in Frankfurt, dat zij vervolgens met veel winst wisten te verkopen.

Adolf Hitler tijdens de Eerste Wereldoorlog

Adolf Hitler, ca. 1917

Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Jean-Marie weer in contact met zijn moeder Charlotte, die hem vertelde dat hij de zoon van Hitler was. Ze verklaarde onder andere dat hij een goede minnaar was en lief voor haar was geweest, maar ook dat hij een jaloerse aanleg had en niet graag wilde dat andere mannen naar haar keken. Volgens Philippe was het feit dat hij een zoon had ook bekend bij Hitler, aangezien Charlotte tijdens de bezetting opgespoord werd door het Duitse leger en regelmatig geld ontving van Duitse officieren. Uiteindelijk overleed de Franse minnares van Hitler in 1958, waarna Jean-Marie zijn afkomst nog ruim twintig jaar geheim zou houden.

Uiteindelijk publiceerde hij in 1981 een boek waarin hij onthulde dat hij de zoon van Hitler was. Hoewel historici deze claim aanvankelijk in twijfel trokken, bestaan er inmiddels steeds meer bewijzen die deze bewering lijken te ondersteunen. Zo hadden Hitler en Jean-Marie, naast een opmerkelijke fysieke gelijkenis, ook dezelfde bloedgroep en een soortgelijk handschrift. Philippe maakt zich echter geen zorgen over zijn afkomst: “Het kwaad wordt niet genetisch doorgegeven, dat geloof ik niet. Je bouwt je eigen leven.”

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 13 oktober 23:59 u. een abonnement.

Van 1 tot en met 9 oktober organiseert Museum Bronbeek in Arnhem de Week van de Koloniale Geschiedenis. Thema: Wat een ramp. Kom ook!