Geen afbeelding beschikbaar

Leven van ‘Dokter Dood’ Aribert Heim

De rechtbank in het Duitse Baden-Baden heeft het proces tegen nazi-arts Aribert Heim stopgezet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Heim in 1992 in Egypte aan kanker is overleden. Heim voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende experimenten uit op gevangenen. De gruwelijkheid van deze experimenten bezorgde hem de bijnamen ‘Dokter Dood’ en ‘Mini Mengele’, naar de beruchte nazi-arts van Auschwitz Joseph Mengele.

Aribert Heim werd op 28 juni 1914 geboren in Bad Radkersburg, dat toen nog onderdeel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije. Zijn vader was een politieagent en zijn moeder huisvrouw. Heim studeerde medicijnen in Graz en promoveerde als dokter in Wenen. Na de Anschluss van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland in 1938 sloot Heim zich aan bij de SS, waar hij de rang van kapitein bekleedde.

Mauthausen

Heim werd in oktober 1941 de kamparts van het concentratiekamp Mauthausen. Onder zijn bewind groeide Mauthausen uit tot een centrum voor medische experimenten. Heim deed veel onderzoek naar pijn, omdat hij een verdovende pijnstiller wilde fabriceren. Om meer inzicht te krijgen in het pijngevoel en het uithoudingsvermogen van mensen deed hij gruwelijke experimenten op de gevangenen in het kamp.

Experimenten

Heim amputeerde bijvoorbeeld ledematen en organen zonder narcose en documenteerde daarbij hoe lang het duurde voor het proefobject stierf en hoe spastisch en luidruchtig diens doodsstrijd verliep. Verder injecteerde hij verschillende stoffen, waaronder benzine, water en giffen, rechtstreeks in de aderen of het hart van gevangenen om te kijken wat de effecten waren. Het meest gruwelijke verhaal is dat van een Joodse gevangene die Heim onder narcose levend ontleedde en onthoofdde. Hij gebruikte de schedel later als presse-papier en pronkobject en liet lampenkappen maken van de geprepareerde huid van zijn slachtoffer.

Na de oorlog

Na zijn tijd in Mauthausen diende Heim als  SS-arts in Finland, voordat hij in maart 1945 gevangen werd genomen door Amerikaanse soldaten. Hij werd echter al snel weer vrijgelaten en werkte na de oorlog een tijd als gynaecoloog in Baden-Baden. Heim verdween in 1962 nadat hij doorhad dat verschillende nazi-jagers hem op het spoor waren. Na verschillende omzwervingen door Europa, Zuid-Amerika en Noord-Afrika vestigde Heim zich in Egypte, onder de naam Tarek Hussein Farid. Hij is hier in 1992 waarschijnlijk overleden aan darmkanker.

Latere signaleringen

Heim werd na zijn verdwijning in 1962 één van de meest gezochte nazi’s. Hij werd naar verluid verschillende keren gesignaleerd in Zuid-Amerika en Spanje, maar nooit gepakt. Volgens een voormalige kolonel van de Israëlische luchtmacht was Heim in 1982 gedood door een team van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, maar hier zijn nooit bewijzen voor gevonden.

De Duitse recherche is er nu van overtuigd dat Heim in 1992 in Egypte is overleden. Zij namen bij hun onderzoek onder andere biologische bewijzen en getuigenverklaringen mee. Het Simon Wiesenthalcentrum, een Joodse mensenrechtenorganisatie, wil definitief DNA-bewijs zien van het werkelijke overlijden van Aribert Heim.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.