Lezing over boerencultuur in de IJzertijd

Van 28 januari t/m 27 mei 2014 organiseert het Thermenmuseum maandelijks een lezing in het thema ‘De eerste boeren’, horend bij de gelijknamige tentoonstelling die momenteel te zien is in het museum.

Op dinsdag 25 maart 2014 houdt dr. Corrie Bakels een lezing in het Thermenmuseum getiteld ‘Wat zaait de boer? De keuze van het gewas’. In haar lezing belicht Bakels de boerencultuur van de IJzertijd en Karolingische tijd. De lezing start om 19.00 uur.

Wat zaait de boer?

Iedereen die iets wil telen staat voor de keuze: wat ga ik zaaien of planten? Het lijkt een vrije keuze, maar dat is het toch niet helemaal en dat geldt zowel voor het heden als voor het (verre) verleden. Drie factoren spelen daarbij een hoofdrol: het aanbod aan soorten (dat gedurende de Prehistorie en latere tijd alleen maar toegenomen is), de mogelijkheden die klimaat en bodem bieden én de maatschappelijke omstandigheden.

De factoren die de keuze van het gewas (mede) bepalen belicht Bakels in haar lezing, aan de hand van voorbeelden uit de Prehistorie, Romeinse Tijd en Vroege Middeleeuwen in Zuid-Limburg en aangrenzende gebieden. Uiteraard bespreekt zij ook de bronnen die ons informatie geven over de in het verleden verbouwde gewassen.

Onderzoek aan de hand van pollen en zaden 

Corrie Bakels is een van de allereerste archeologen die de flora uit het verleden is gaan bestuderen aan de hand van pollen en zaden die nog in het bodemarchief bewaard zijn gebleven. Aan de hand van die pollen en zaden kunnen archeologen precies vaststellen welke planten er in een bepaalde tijd groeiden op een bepaalde plek en bijvoorbeeld welke granen er in die tijd werden gegeten. Met deze nieuwe vorm van onderzoek is men pas begonnen na de uitvinding van de elektronenmicroscoop, waarmee met name pollen zo goed in beeld konden worden gebracht, dat ze konden worden geïdentificeerd.

Corrie Bakels is als archeobotanist verbonden aan de Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden.Expertise: archeobotany, pollen analysis, reconstruction of landscapes, food economy, agrarian history.Onderzoeksprojecten: Neumark, Agriculture on Loess Soils West of the Rhine, Archaeobotanical research.

Lezingenreeks

Van 28 januari t/m 27 mei 2014 organiseert het Thermenmuseum maandelijks een lezing in het thema ‘De eerste boeren’, horend bij de gelijknamige tentoonstelling die momenteel te zien is in het museum. In de lezingencyclus staat de boerenlandbouw op de löss in Zuid-Limburg door de eeuwen heen centraal. De eerstvolgende lezing vindt plaats op 29 april 2014.

<h3>Meer informatie</h3>
<p><strong>Toegang:</strong> € 7,50; Passe-partout (5 lezingen) € 30,00. <br /><strong>Aanmelden:</strong> tel. 045-5605100, info@thermenmuseum.nl of via de balie van het Thermenmuseum<br /><strong>Adres:</strong> Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen<br /><strong>Website:</strong> <a title="Thermenmuseum Heerlen" href="http://www.thermenmuseum.nl/" target="_blank">www.thermenmuseum.nl</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!