Geen afbeelding beschikbaar

Marilyn Monroe trouwt met Joe DiMaggio

Op 14 januari 1954 trouwt glamouricoon Marilyn Monroe in San Francisco met baseball-ster Joe DiMaggio. De twee waren beide beroemd en hun relatie kreeg natuurlijk veel aandacht van de pers. Na een turbulent huwelijk van negen maanden scheidden ze weer van elkaar.


Marilyn Monroe


Norma Jeane Mortenson werd geboren op 1 juni 1926 in Los Angeles. Ze had een onzekere jeugd en groeide op in meerdere pleeggezinnen. Vanaf 1945 begon ze aan haar modellen carrière en veranderde ze haar naam in Marilyn Monroe. Vanaf 1947 begon haar carrière goed te lopen, ze speelde kleine rolletjes in films en werkte als (naakt)model. Haar echte doorbraak kwam echter pas in 1952. Vanaf dat moment werd ze gecast voor hoofdrollen in films, onder meer The Seven Year Itch in 1954.


Joe DiMaggio


Guiseppe Paulo ‘Joe’ DiMaggio werd geboren op 25 november 1914 in California. Zijn vader was visser, iets waar Joe geen oren naar had. Hij had talent voor baseball en in 1932 speelde hij zijn eerste wedstrijd in San Francisco. In 1936 werd Joe overgenomen door de New York Yankees, waar hij de daaropvolgende dertien jaar vele successen behaalde en erg populair werd bij het publiek. Hij was een van de sterspelers.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Relatie


In 1951 zag Joe DiMaggio een foto van Marilyn Monroe en was gelijk van haar onder de indruk. Hij vroeg een wederzijdse kennis om een date met haar te regelen. In haar autobiografie schreef Monroe dat ze in eerste instantie geen interesse had in DiMaggio en hem een typische sporter vond. Toch sloeg de vonk over en kregen de twee een relatie. Ondanks dat ze hun relatie op de achtergrond wilden houden, kreeg de pers er al snel weet van, natuurlijk met de nodige aandacht.


Huwelijk


DiMaggio en Monroe besloten in het geheim met elkaar te trouwen. Op 14 januari 1954 om 13.30 traden zij in het huwelijk in de San Francisco City Hall. Ondanks dat zij het stiekem wilden doen, was de pers erachter gekomen en stond er een grote menigte fans hen op te wachten. Ze poseerden voor enkele foto’s en probeerden daarna weg te komen, iets wat maar moeilijk lukte door de enorme hoeveelheid mensen.


Huwelijksreis met opstakels


De twee gingen op huwelijksreis naar Japan. Tijdens de reis werd Monroe gevraagd op te treden voor de Amerikaanse soldaten in Korea. Hier was DiMaggio niet blij mee. Hij had het moeilijk met het sexy imago van zijn vrouw. DiMaggio zei later dat de huwelijksreis het begin van het einde was. Na een grote ruzie in september 1954, tijdens de opnames van de film The Seven Year Itch, vroeg Marilyn een scheiding aan. In oktober dat jaar gingen ze uit elkaar.


Hertrouw-plannen?


Jaren later, vlak voor de dood van Monroe in 1962, gingen de geruchten dat het stel wilde hertrouwen. Voor het zover was stierf Monroe op 5 augustus 1962 aan een overdosis. DiMaggio regelde haar begrafenis en stuurde tientallen jaren elke week een boeket rode rozen naar haar graf. Bij zijn dood in 1999 schijnt hij te hebben gezegd dat hij eindelijk weer bij zijn Marilyn kon zijn.

Bronnen

- history.com, Marilyn Monroe marries Joe DiMaggio

- sfmuseum.org, Monroe and DiMaggio

- en.wikipedia.org, Personal life of Marilyn Monroe

 

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.