marilyn monroe

Zelfmoord Marilyn Monroe

Brentwood – 1962 Huishoudster Eunice Murray klopt om 3 uur ’s nachts op de deur van actrice Marilyn Monroe. Er brandt licht onder haar deur. Ze opent de deur en ziet de actrice op de grond liggen. Snel belt ze met dokter Greenson.

Norma Jeane Mortenson, haar officiële naam, werd op 1 juni in 1926 geboren in Los Angeles. Haar moeder was drugsverslaafd en niet in staat haar dochter op te voeden.  Ze belandde in een pleeggezin dat haar op haar zestiende min of meer dwong met haar buurman te trouwen. Het huwelijk met James Dougherty strandde vier jaar later. Norma was inmiddels druk bezig om haar carrière als actrice van de grond te krijgen in Hollywood. Dat lukt uiteindelijk onder de naam Marilyn Monroe met de film ‘How to Marry a Millionair’. Ze had groot succes met ‘Gentlemen Prefer Blondes’ en met ‘The Seven Year Itch’. Haar bekendste rol is die in de film ‘Some like it Hot’. Ze trouwde nog twee keer: met honkballer Joe DiMaggio en toneelschrijver Arthur Miller.

Er wordt veel gespeculeerd over de omstandigheden van haar dood. Meerdere theorieën gaan ervan uit dat de filmster geen zelfmoord heeft gepleegd, maar is vermoord. Bij de autopsie op het lichaam van Marilyn Monroe werd acht milligram van het middel chloralhydraat en 4,5 milligram van het middel Nembutal gevonden. Volgens dokter Theodore J. Curphey van The Los Angeles County Coroner’s Office was de doodsoorzaak een acute ‘vergiftiging barbitura’ als gevolg van een ‘waarschijnlijke zelfmoord’.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Monroe had vermoedelijk affaires met zowel John als Robert Kennedy. Op een opname van schrijver en documentairemaker Anthony Summers in 1985 is te horen dat Eunice Murray verklaarde dat Robert Kennedy bij Marilyn thuis was op de dag van haar dood. Na zijn bezoek was de actrice enorm van slag. In eerdere verklaringen tegen de politie deed Murray daar geen verslag van. Summers’ documentaire ‘Say Good Bye To The President’ werd goed ontvangen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten weigerden uitzending.

Wil jij praten over zelfmoord? Hier kun je terecht in Nederland, hier kun je terecht in België

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.