Martin Luther King houdt zijn 'I have a dream'- speech in Washington op 28 augustus 1963. Bron: Wikimedia Commons.

Martin Luther King

Zaterdag heeft Barack Obama in het bijzijn van duizenden belangstellenden het standbeeld van burgerrechtenactivist Martin Luther King in Washington ingewijd. Het negen meter hoge standbeeld is in augustus onthuld en staat op de plek waar King zijn beroemde toespraak heeft gehouden.

Rosa Parks

Martin Luther King werd op 15 januari 1929 geboren in Atlanta. Nadat hij zijn doctoraat behaalde in theologie werd hij in 1955 dominee in Montgomery. De zwarte Rosa Parks weigerde in 1955 haar plaats in een bus af te staan aan een blanke, hoewel dat wettelijk verplicht was. Rosa Parks werd gearresteerd en onder leiding van King brak er een busboycot uit die 382 dagen duurde. Op 21 december 1956 werden de wetten met betrekking tot het scheiden van zwarten en blanken in bussen ongeldig verklaard.

Southern Christian Leadership Conference

King werd president van de Southern Christian Leadership Conference die leiding moest geven aan de overal oprukkende bewegingen voor burgerrechten. Vanaf dit moment werd hij een bekend persoon en stond hij bekend om zijn vredige manier van actie voeren. Hij hield talloze toespraken waarin hij voor gelijke rechten voor blanken en zwarten pleitte en schreef een aantal boeken en artikelen over dit onderwerp.

'I have a dream'

In 1963 gaf hij leiding aan een vreedzame mars naar Washington, waarbij tussen de 200.000 en 300.000 mensen demonstreerden voor burger- en economische rechten voor zwarten. In Washington hield King zijn beroemde ‘I have a dream’-speech. Een jaar later kreeg hij als jongste persoon ooit de Nobelprijs voor de Vrede toegewezen. De vreedzame protesten van King leidden tot resultaat en veel van de eisen werden in 1965 door president Johnson ingewilligd. Op 4 april 1968 werd hij in Memphis vermoord, waar hij een protestmars zou leiden.  

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

de goudschat van Hoogwoud

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.