Rosa Parks

Biografie: Rosa Parks

Rosa Parks (1913-2005) werd geboren op 4 februari 1913 in de Amerikaanse staat Alabama. Ze was een Afro-Amerikaan, maar haar overgrootvader was Schots. Ze groeide op in een tijd dat er in de Verenigde Staten veel discriminatie tegen zwarten was. Ze heeft op verschillende scholen gezeten, en ze was bezig aan een vervolgopleiding laboratoriumtechniek. Hier moest ze helaas mee stoppen om voor haar zieke moeder en oma te kunnen zorgen.

Racisme in de Verenigde Staten

Onder de wetten van Jim Crow werden er regels gemaakt over waar zwarten mochten komen, en waar ze wel en niet mochten zitten in het openbaar vervoer. Bussen hadden bijvoorbeeld een aparte sectie voor blanken, en een aparte sectie voor zwarten. Zo moest Rosa lopen om naar haar middelbare school te gaan, terwijl ze de blanke kinderen iedere dag met de bus naar school zag rijden.

Activiste

Begin jaren ’50 werd ze actief in de burger- en mensenrechtenbeweging. Op 1 december ’55 weigerde ze haar zitplaats af te staan aan een blanke, terwijl de wet in Alabama dat voorschreef. De politie kwam eraan te pas en gaf haar een boete van tien dollar. Omdat ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en vervolgens berecht voor de verstoring van de openbare orde. Martin Luther King begon naar aanleiding van dit voorval met de ‘Montgomery Bus Boycot’. Het busbedrijf ging er bijna door failliet, veel passagiers bleven weg. Naast dat de boycot een groot succes was zorgde deze er ook voor dat de scheiding tussen zwart en blank in het openbaar vervoer werd opgeheven. Deze overwinning leidde tot meer protesten tegen rassensegregatie.

Late leven van Rosa Parks

Het Amerikaanse Hooggerechtshof had Rosa Parks vrijgesproken en de segregatie onwettig verklaard. In de jaren zestig ging Parks in Detroit wonen, waar ze tot haar dood is gebleven. Ze werkte voor de Afro-Amerikaanse John Conyers, een lid van het Huis van Afgevaardigden. In 1999 klaagde ze Outkast aan, om hun single ‘Rosa Parks’. Ze vond dat haar naam onwettig werd gebruikt om een band te promoten, maar ze verloor de rechtszaak. Rosa Parks overleed in 2005.

Bronnen:

Biography.com: Rosa Parks

Rosaparks.org: Biorgaphy

Afbeelding:

Wikimedia commons: Rosa Parks

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!