Rosa Parks

Biografie: Rosa Parks

Rosa Parks (1913-2005) werd geboren op 4 februari 1913 in de Amerikaanse staat Alabama. Ze was een Afro-Amerikaan, maar haar overgrootvader was Schots. Ze groeide op in een tijd dat er in de Verenigde Staten veel discriminatie tegen mensen van kleur was. Ze heeft op verschillende scholen gezeten, en ze was bezig aan een vervolgopleiding laboratoriumtechniek. Hier moest ze helaas mee stoppen om voor haar zieke moeder en oma te kunnen zorgen.

Racisme in de Verenigde Staten

Onder de wetten van Jim Crow werden er regels gemaakt over waar donkere mensen mochten komen, en waar ze wel en niet mochten zitten in het openbaar vervoer. Bussen hadden bijvoorbeeld een aparte sectie voor mensen met een witte huidskleur, en een aparte sectie voor mensen met een donkere huidskleur. Wanneer de sectie voor de witte mensen vol was, hadden blanke mensen voorrang om in de sectie voor donkere mensen te zitten, hierdoor moest Rosa Parks vaak haar plek afstaan en verder lopen naar de middelbare school, terwijl kinderen met een witte huidskleur met de bus naar school konden. 

Activiste

Begin jaren ’50 werd ze actief in de burger- en mensenrechtenbeweging. Op 1 december ’55 weigerde ze haar zitplaats af te staan aan, terwijl de wet in Alabama dat voorschreef. De politie kwam eraan te pas en gaf haar een boete van tien dollar. Omdat ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en vervolgens berecht voor de verstoring van de openbare orde. Martin Luther King begon naar aanleiding van dit voorval met de ‘Montgomery Bus Boycot’. Het busbedrijf ging er bijna door failliet, want veel passagiers bleven weg. Naast dat de boycot een groot succes werd, zorgde deze er ook voor dat de rassenscheiding in het openbaar vervoer werd opgeheven. Deze overwinning leidde tot meer protesten tegen rassensegregatie.

Late leven van Rosa Parks

Het Amerikaanse Hooggerechtshof had Rosa Parks vrijgesproken en de segregatie onwettig verklaard. In de jaren zestig ging Parks in Detroit wonen, waar ze tot haar dood is gebleven. Ze werkte voor de Afro-Amerikaanse John Conyers, een lid van het Huis van Afgevaardigden. In 1999 klaagde ze Outkast aan, om hun single ‘Rosa Parks’. Ze vond dat haar naam onwettig werd gebruikt om een band te promoten, maar ze verloor de rechtszaak. Rosa Parks overleed in 2005.

Bronnen:

Biography.com: Rosa Parks

Rosaparks.org: Biorgaphy

Afbeelding:

Wikimedia commons: Rosa Parks

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.