Geen afbeelding beschikbaar

Mauritshuis koopt stilleven Clara Peeters

"Door het hanteren van een losse penseelstreek zijn de details eerder meesterlijk gesuggereerd dan precies omschreven" 

Het Haagse museum Het Mauritshuis heeft gisteren het Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen aangekocht uit 1616, van de schilderes Clara Peeters. Zij was één van de weinige vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw. Op het schilderij zijn een aantal etenswaren afgebeeld zoals kaas en brood. Ook heeft Peeters zichzelf in het schilderij verwerkt.

Op het schilderij is een schaal met kazen en boter te zien. Op de voorgrond liggen amandelen, rozijnen en worst. Daarnaast toont het schilderij kostbaar servies, waarin Peeters zelfs terug te vinden is. Ze heeft namelijk een spiegelbeeld van zichzelf in de bruine kruik op de achtergrond getekend en haar signatuur is terug te vinden op het zilveren mes. Het stilleven van Peeters is zeer gedetailleerd. “De kazen zijn, met hun afwisseling van gladde snijvlakken en brokkelige breuklijnen, heel natuurgetrouw weergegeven”, aldus kunsthistoricus Bram de Klerck.

Clara Peeters (1594-c.a.1658) was een schilderes die uitsluitend stillevens maakte. Ze is een van de weinige vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw en was waarschijnlijk afkomstig uit Antwerpen. Er is weinig over haar persoonlijke leven bekend, maar duidelijk is dat ze enige tijd in Amsterdam en Den Haag heeft gewoond. Haar specialiteit was het schilderen van siervoorwerpen, exotische vruchten en andere etenswaren. Ook schilderde ze graag visstillevens. Peeters staat bekend om haar verscheidenheid in schildertechnieken. Soms gebruikte ze juist dunne verf, terwijl ze op andere kunstwerken dikkere lagen gebruikte.

Het schilderij Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen werd gisteren door het Mauritshuis verworven. Het is niet bekend hoeveel het schilderij kostte, noch wie de vorige eigenaar was. Wel is duidelijk dat het schilderij in 1998 pas in de kunsthandel kwam. Daarvoor is het stilleven altijd in particulier bezit geweest. Het schilderij is nu te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, omdat het Mauritshuis wordt verbouwd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!