Middag Romeinen in Voorburg

Van 13 t/m 21 maart is er weer de Week van de Klassieken, met als thema de Romeinse Keizers. Tijdens deze week organiseert reisorganisatie Historizon op vrijdag 14 maart een exclusieve middag over dit onderwerp en waar kan dat beter dan in Voorburg.

Markt van keizer Hadrianus

Forum Hadriani was oorspronkelijk een nederzetting van de Germaanse stam der Cananefaten. Zij hadden hun dorp langs het kanaal van Corbulo gebouwd. Deze waterweg was rond 50 n. Chr. door de Romeinse generaal Corbulo aangelegd en vormde een belangrijke economische verbinding tussen de Rijn en de Maas.

In 121 en 122 maakte keizer Hadrianus een grote rondreis langs de noordwestelijke grenzen van het Rijk, hierbij deed hij waarschijnlijk ook de Cananefaatse nederzetting aan. Tijdens dit bezoek verleende de keizer hen marktrechten en gaf het dorp zijn naam, Forum Hadriani (Markt van Hadrianus). De nederzetting werd hierop geheel herbouwd volgens Romeins ontwerp. Waarschijnlijk kreeg Forum Hadriani tijdens het bewind van Antonius Pius rond het jaar 150 stadsrechten en werd het een Manicipium. Forum Hadriani werd daarmee de meest noordelijke Romeinse stad op het Europese vasteland.

Programma

Forum Hadriani. Forum Hadriani.

Op vrijdag 14 maart verzamelen we ons om 13.00 uur in het Stadsmuseum van Voorburg. Hier geeft de historicus Kees van der Leer een presentatie over Voorburg in de Romeinse tijd, met aansluitend een rondleiding door hem over de Romeinse afdeling van het museum.

Na de thee gaan we inschepen in het schip de Hadrianus en die vaart ons naar een reconstructie van het kanaal van Corbulo. Na dit bezichtigd te hebben varen we naar de plaats waar het Forum Hadriani gelegen heeft. Met de uitleg van Kees van der Leer kunnen we ons daar een beeld van vormen. Hierna wandelen we terug naar het station Voorburg.

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

<h3>Informatie</h3>
<p><strong>Datum:</strong> Vrijdag 14 maart 2014</p>
<p><strong>Startlocatie:</strong> Voorburg om 13:00 uur</p>
<p><strong>Prijs:</strong> € 45,- p.p.</p>
<p><strong>Museumkaart korting:</strong> € 6</p>
<p><strong>Gids:</strong> Kees van der Leer</p>
<p><strong>Inclusief:</strong> Koffie/thee/drankje, presentatie en rondleiding door historicus Kees van Leer, entree en vaartocht.</p>

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt