Geen afbeelding beschikbaar

München tijdens de Tweede Wereldoorlog

Hij kan ieder moment ontploffen

‘Hij’ is in dit geval een bom uit de Tweede Wereldoorlog, die gisteren in de wijk Schwabing van München werd gevonden. Door de vondst van de bom moesten ruim 2500 mensen de nacht doorbrengen in noodopvanglocaties. Het is niet vreemd dat deze bom juist in München is gevonden, aangezien deze stad zwaar gebombardeerd is tijdens de oorlog.

München werd voor en tijdens de oorlog de hoofdstad van de Nazi-ideologie. Niet alle inwoners waren het echter eens met de ideeën van Hitler. Er waren verschillende verzetsgroepen actief in de stad, waarvan die Weiβe Rose, de Witte Roos, de bekendste was. De leiders van deze groep, de studenten Hans en Sophie Scholl, werden in februari 1943 opgepakt en geëxecuteerd wegens het uitdelen van pamfletten.

Net als alle grote Duitse steden werd München zwaar gebombardeerd tijdens de oorlog. Tijdens de gehele oorlog werd de stad 71 keer gebombardeerd, waardoor meer dan veertig procent van de gebouwen verwoest werden. Het bombardement van 24 april 1944 richtte de meeste schade aan.

Op die dag was de lucht boven München het toneel van een groot luchtgevecht, waar honderden vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe en de Britse en Amerikaanse luchtmachten bij betrokken waren. De geallieerden hadden als doel om vliegvelden en fabrieken in München te bombarderen, wat hen lukte onder zware verliezen. Deze luchtslag was één van de laatste keren dat de Luftwaffe nog effectief kon optreden tegen de geallieerden.

Na de landingen op de stranden van Normandië op 6 juni 1944 rukten geallieerde soldaten geleidelijk op naar Duitsland. München werd eind april 1945 bereikt door de Amerikanen. Op 29 april 1945 werd Dachau, het concentratiekamp op twintig kilometer van München, bevrijd door Amerikaanse soldaten. Een dag later stonden Amerikaanse troepen voor het eerst op het Marienplatz, het centrale plein van München. De stad was zwaar beschadigd en werd niet verdedigd door het Duitse leger, op een kleine schermutseling op het vliegveld na.

De bom die gisteren in München werd gevonden is één van de overblijfselen van deze oorlog. Naast München werden andere steden als Berlijn, Hamburg en Dresden ook zwaar gebombardeerd en daar worden nog regelmatig niet-ontplofte bommen gevonden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.