Bombardement op Rotterdam

Nederlands verzet de oorzaak voor het bombardement op Rotterdam

"Dit is een absurde keus voor zo’n gevoelig onderwerp"Aldus de initiatiefnemers van een Facebookpagina die protesteerde tegen de keuze om Jan Smit de hoofdrol te geven in de film Het Bombardement. De makers van de pagina vinden het onbegrijpelijk dat de Volendammer Jan Smit een hoofdrol speelt in een film die zo gevoelig ligt in Rotterdam. De film gaat namelijk over het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 door de Duitse Luftwaffe, waarbij een groot deel van de stad verwoest werd. De Duitsers gingen over tot het bombarderen van de stad omdat zij in de rest van Nederland op heviger verzet stuitten dan zij verwacht hadden.


De Duitse inval in Nederland begon in de vroege ochtend van 10 mei 1940 met de overschrijding van de Nederlandse grens bij Kerkrade en Vaals. De Duitsers verwachtten weinig tegenstand van het Nederlandse leger, dat slecht getraind was en weinig zware wapens had. Het doel van de Duitse inval was om via drie verschillende aanvallen de ‘Vesting Holland’ te betreden, ruwweg de huidige Randstad waar zich alle grote Nederlandse steden én de regering bevonden.


De noordelijke flank van deze aanval moest over de Afsluitdijk gaan, om via Noord-Holland Amsterdam vanuit het noorden aan te vallen. De Nederlandse stelling bij het Kornwerderzand bij het Friese uiteinde van de Afsluitdijk was echter één van de modernste van Europa en het lukte de Duitsers niet om de Afsluitdijk te bereiken. Door het hevige verzet van het Nederlandse leger kreeg de dijk zelfs de bijnaam Der Totendam (de Dodendam).


Luchtlandingsoperaties bij Rotterdam en Den Haag moesten ervoor zorgen dat Duitse troepen meteen in het midden van de Vesting Holland terecht kwamen. Hier was het Nederlandse verzet echter ook veel taaier dan verwacht. De strijd om de Maas- en Moerdijkbruggen duurde enkele dagen, waarbij honderden Duitse soldaten sneuvelden. Rond Den Haag vonden de zwaarste gevechten tussen de Nederlandse verdedigers en Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen plaats bij het vliegveld Ypenburg. Bij de ‘Slag om de residentie’ werden 2735 Duitse troepen gedood, gewond of krijgsgevangen genomen. Ook werden er ongeveer 400 vliegtuigen van de Luftwaffe neergehaald.


Hoewel het Duitse leger wel voorbij de Nederlandse Grebbelinie kwam toonde Hitler zich bezorgd over de Duitse voortgang in Nederland. Hij was vooral woedend over het mislukken van de aanval op Den Haag, waarvan hij het plan zelf grotendeels had ontworpen. Hitler gaf generaal Schmidt, bevelhebber van de Duitse troepen in Nederland, daarop de opdracht om het Nederlandse verzet in korte tijd te breken. Schmidt liet op zijn beurt het Luftwaffe bommenwerpereskader Kampfgeschwader 54 uit België overkomen, dat op 14 mei 1940 de binnenstad van Rotterdam bombardeerde.


Dit bombardement is nagespeeld in de film Het Bombardement. Het protest tegen de rol van Jan Smit bleek achteraf overigens als grap bedoeld te zijn en de initiatiefnemers toonden zich geschokt door de felle reacties. Anderen zijn het ook niet eens met de keuze voor Jan Smit, omdat de zanger geen enkele acteerervaring heeft en nu een grote rol speelt in een belangrijke Nederlandse film. Hoewel de film in 2012 de status 'Gouden film' kreeg, waren veel mensen weinig lovend over de film. Een van de speerpunten van de kritiek, waren de matige acteerprestaties van Jan Smit. 


Leestip:


Bombardement op RotterdamHitlers parachutistengeneraal – Kurt Student (1890-1978): een militaire biografie
Auteur: Wouter van den Brandhof
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048174
Winkelprijs: €39,–

Bestel 'Hitlers parachutistengeneraal' 

Leestips - Boeken

 

Rotterdam Oorlogshaven
Rotterdam Oorlogshaven

€ 49.50

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Stad van verloren dromen
Stad van verloren dromen

€ 18.95

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.