Home » Reportage
Duitse inval in Nederland

Duitsers stormen Nederland binnen

Op 10 mei 1940 ontwaakte Nederland in oorlog. De vrees werd bewaarheid, Duitsers vielen het land binnen. Na 5 dagen strijd versloegen zij de Nederlandse verdedigers en bezetten het land.

Tanks met oranje vlaggetjes

Aanvankelijk gingen de Duitsers  ervan uit dat Nederland, net als Denemarken en Noorwegen, weinig verzet zou bieden. Het Arische broedervolk zou vanzelf van mening zijn dat een Duitse inval het land verder zou helpen. Om de Nederlanders te overtuigen van hun goede bedoelingen reden sommige Duitse tanks rond met oranje vlaggetjes en portretten van de koningin. Bovendien hadden de Duitsers weinig verwachtingen van het Nederlandse leger.

Antieke karabijnen

De Nederlanders strijdkrachten waren er minder goed aan toe dan hun Duitse tegenstanders. Vooral het wapenarsenaal liet te wensen over. Nederlandse soldaten moesten het doen met voornamelijk verouderde karabijnen. De enkele aanwezige mitrailleurs waren zwaar, moeilijk te verplaatsen en verraadden al gauw de locatie van de schutter. Het Nederlandse leger had geen tanks, weinig kanonnen en had bovendien het luchtafweergeschut grotendeels aan particuliere bedrijven overgedragen. Net als de wapens en de uniformen dateerden de strijdopvattingen nog van de Eerste Wereldoorlog. Het Nederlandse leger was statisch en ingesteld op een stellingenoorlog. De Duitsers, daarentegen, hadden vanaf de jaren 1920 vorderingen gemaakt in mobiele oorlogvoering. Voor operatie Fall Gelb, zoals de invasie door de Duitsers genoemd werd, stuurden zij slechts 50.000 militairen naar Nederland.

Nederlandse verdediginstellingen

Het invasieleger, onder leiding van Von Küchler, bevond zich echter tegenover 350.000 Nederlandse soldaten. Zij hadden op papier een gedegen verdelingsplan opgesteld. De verdedigers bemanden een eerste serie stellingen langs de IJssel en de Peel , op de grens van Limburg en Brabant. Een tweede verdedigingslinie moest de Duitsers stoppen langs de Grebbelinie, tussen Utrecht en Gelderland. Noord-Holland en Zuid-Holland, tenslotte, werden als vanouds beschermd door de waterlinie. De bedoeling was om net zolang tegenstand te beiden, totdat de Britse en Franse bondgenoten zouden arriveren.

Duitse operatie mislukt

De Duitsers handelden snel. Ze braken door de IJsel- en Peellinie en rukten op naar volgende Hollandse stelling bij de Grebbe. Ondertussen hadden Duitse para’s een spectaculair plan in gedachten. Zij wilden landen rond Den Haag, daar het regeringscentrum overmeesteren en de koningin gevangen nemen. Deze operatie ging evenwel de mist in. De Duitse vliegtuigen zakten bij het landen weg in de drassige weidegronden. Nederlandse soldaten weerstonden de Duitse paratroepers en verscheepten meer dan 1200 krijgsgevangenen naar Engeland. Evenwel veroverden Duitse strijdkrachten de vrijwel onbeschadigde bruggen bij Moerdijk en de Maasbruggen in Rotterdam. Ook wisten zij het strategisch gelegen Noordereiland in Rotterdam in handen te krijgen. Hier werden zij onder vuur genomen door het Korps Mariniers.  

Slag om de Grebbeberg

Terwijl op 10 mei de Fransen te hulp schoten in Zeeland, maakten de verdedigers bij de Grebbe zich op voor een laatste gevecht met de Duitse strijdkrachten. Een Nederlandse tegenaanval liep echter stuk op vriendelijk vuur, het artilleriegeschut van de Wehrmacht en de superieure gevechtskwaliteiten van de Waffen-SS. De Nederlanders trokken zich terug naar het noorden, weg van hun Franse bondgenoten die hen te hulp snelden in Brabant en Zeeland. Een Duitse overwinning was nabij. Hitler werd desondanks ongeduldig. Hij had verwacht dat Nederland binnen enkele uren zou zijn ingenomen. Inmiddels waren er dagen voorbijgegaan en de capitulatie was nog steeds niet getekend.

Nederland capituleert

De Führer besloot tot drastische maatregelen. Zijn luchtmacht bombardeerde op 14 mei het centrum van Rotterdam en dreigde hetzelfde te doen met de binnensteden van Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Eerder was het kabinet al naar Engeland uitgeweken, samen met de koninklijke familie. Op 14 mei werd een onwillige koningin Wilhelmina ook geëvacueerd. Op 15 mei gaf Nederland zich over aan de nazi’s. In Zeeland gingen de gevechten nog een paar dagen door. Hier werd pas op 17 mei de overgave getekend.

Meer lezen? In ons dossier over de Tweede Wereldoorlog delen we wat van de meest tragische en spraakmakende verhalen tijdens en rondom de Tweede Wereldoorlog.

Leestip:

Heijplaat in verzetHeijplaat in verzet – Oorlogsgetuigenissen uit het gebied rond de Rotterdamse Waalhaven
Auteur: Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087041595
Prijs: €29,–  

Bestel Heijplaat in verzet

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 30 september 16:00 u. een abonnement.

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.