Neem een duik in het Romeinse verleden

Polders, dijken en kanalen: Nederland heeft een bijzondere band met water. Maar daarin staan we zeker niet alleen. De Romeinen voelden zich ook thuis in en op het water. Van Egypte tot Groot-Britannië bouwden rijke Romeinen badhuizen en fonteinen, voeren grote en kleine schepen van de ene naar de andere haven en werkten soldaten aan kanalen en bruggen. Reden genoeg om de komende editie van de Romeinenweek, van 30 april t/m 8 mei, een duik in het diepe te nemen met het thema ‘Water’.

Water was belangrijk voor de inwoners van het Romeinse Rijk. Niet alleen om praktische redenen – om te wassen, te drinken of te bewateren – maar ook in culturele zin. Er werden allerlei mysterieuze eigenschappen toegedicht aan water. Zo zou het water uit de bron Salmacis (nabij het moderne Bodrum in Turkije) mannen vrouwelijk maken, terwijl je van een slok water van de Nijl juist dik en vruchtbaar werd.

Snelwegen over water

In onze streken komt de relatie van Romeinen tot water vooral tot uiting in heel andere zaken: schepen bijvoorbeeld. Waar we nu met alle gemak van plaats A naar plaats B reizen, was dat in de Oudheid een stuk moeilijk. Ondanks de beroemde Romeinse wegen bleef vervoer over land tergend langzaam. Rivieren waren de echte snelwegen van het Romeinse Rijk.

De Limes volgde de koers van de Rijn en langs de rivier werd dan ook een groot aantal forten gebouwd. Hier bivakkeerden soldaten met een vast inkomen en daar maakten handelaren graag gebruik van. Talloze kooplieden voeren de rivier op en af om de soldatenkampen te bevoorraden. Sommigen waagden de oversteek naar Groot-Brittannië of verder.  Door de jaren heen zijn er heel wat Romeinse schepen gevonden in de Nederlandse bodem. In Zwammerdam bijvoorbeeld, maar ook in Woerden en de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

Voor wie liever zijn of haar voeten op het droge hield, waren er talloze bruggen. Dat waren in de Romeinse tijd echte hoogstandjes van techniek. Romeinse keizers waren soms zo trots op hun bruggen, dat ze die in sommige gevallen lieten decoreren met triomfbogen.

Romeinenweek

Zelf kennismaken met een van de vele aspecten van Romeins water kan in de Romeinenweek. Tientallen organisaties in heel Nederland organiseren tussen 30 april en 9 mei diverse spannende, leuke, leerzame en grappige activiteiten rondom Romeinse geschiedenis en het Romeinse erfgoed van ons land. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 30 april in het Rijksmuseum van Oudheden. De hele dag vinden daar allerlei activiteiten plaats. Kijk op www.romeinenweek.nl voor alle informatie.

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.