Deden de Romeinen ook al aan Moederdag?
Romeinenweek
In de meivakantie van 30 april tot en met 8 mei 2016 vindt de derde editie van de Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van Romeinse geschiedenis, erfgoed en archeologie met in 2016 speciale aandacht voor het thema Water.
We nodigen je van harte uit om (weer) deel te nemen aan dit grootste Romeinen-evenement in Nederland. Voor organisaties is het inmiddels mogelijk om activiteiten voor 2016 aan te melden!
De redactie van IsGeschiedenis plaatst in de aanloop naar de Romeinenweek een aantal interessante artikelen over Romeinen & water.
Al in de Romeinse tijd maakten vrouwen gebruik van make-up. Welke soorten make-up waren er en waar werd het van gemaakt?
Atia Balba Caesonia en Octavia Thurina Minor komen voor in de serie 'Rome'. In hoeverre worden de historische personen weerspiegeld in de serie?
In de Romeinse tijd waren vrouwen vaak zwanger door gebrek aan anticonceptie en een hoge kindersterfte. Wat weten we over zwangerschap en bevallingen?
Romeinse vrouwen zijn vaak - ten onrechte - onderbelicht gebleken in de geschiedenis. Dit komt door het verloop van de geschiedenis.
Romeinse vrouwen maakten een belangrijk deel uit van de Romeinse samenleving. Welke vrouwen hebben een grote rol gespeeld in de Romeinse geschiedenis?
Het bereik van de macht van vrouwen in het Romeinse rijk wordt door historici betwist. Wat was nu precies de positie van deze Romeinse vrouwen?
In het Romeinse rijk was veel werk weggelegd voor mannen. Mochten vrouwen werken en zo ja, wat deden vrouwen voor werk?
De Romeinen worden geprezen om de innovaties die zij de wereld brachten. Op het gebied van hygiëne waren zij echter juist minder ver dan je zou verwachten.
Vóór de komst van modern vervoer zoals auto’s, treinen en vliegtuigen, was transport via rivier de belangrijkste en de makkelijkste manier om vracht over te brengen van plaats naar plaats.
Naar de baden gaan was voor veel Romeinen een dagelijks ritueel. Om deze reden hadden de meeste Romeinse steden dan ook op zijn minst 1 openbare badplaats
Polders, dijken en kanalen: Nederland heeft een bijzondere band met water. Maar daarin staan we zeker niet alleen. De Romeinen voelden zich ook thuis in en op het water.