Geen afbeelding beschikbaar

Nils Holgersson: hoog in de lucht boven Zweden

‘Nils Holgersson vliegt op een gans naar de zon, Nils Holgersson komt in ’t najaar weer om.’ De avonturen van de Zweedse Nils Holgersson, het ondeugende jongetje dat samen met zijn hamster Kruimel omgetoverd wordt tot kabouter, en vervolgens op de rug van een gans richting Lapland vliegt, zullen bij velen bekend zijn. Tijdens deze reis beleven zij allerlei avonturen.


Het televisieprogramma Nils Holgersson


Het welbekende televisieprogramma van Nils Holgersson werd in Japan gemaakt. In totaal zijn er 52 afleveringen, die in Japan tussen 1980 en 1981 werden uitgezonden. De tekenfilm bleek een succes en werd in landen over de hele wereld uitgezonden. Zo werd het in bijvoorbeeld Canada, Turkije, Portugal, China, Zuid-Afrika uitgezonden. En natuurlijk in Nederland op de VARA van 1983-1984 en op Kindernet van 1992-2001.


Nils Holgersson betoverd


Nils groeit op in een boerderij in Skåne het zuiden van Zweden. Nils is enig kind en is ontzettend ondeugend. Hij heeft het niet erg op de dieren op de boerderij, en plaagt hen. Op een dag vangt hij een Nisse, een soort kabouter. Nils weigert deze vrij te laten, waarna de Nisse een vloek over hem uitspreekt: hij wordt samen met zijn hamster Kruimel net zo klein.


Nils ontsnapt aan de boerderijdieren


Dit brengt Nils in een ongemakkelijke situatie: hij is nu kleiner dan de meeste boerderijdieren. Deze heeft hij altijd geplaagd, zij zien nu hun kans om wraak te nemen. Nils wordt lastiggevallen door de hond, kippen, de kat en komt uiteindelijk bij wat tamme ganzen terecht. Op datzelfde moment vliegt een groep wilde ganzen voorbij. Zij roepen naar de tamme ganzen om zich bij hen aan te sluiten. Een van de tamme ganzen probeert zich aan te sluiten bij de groep wilde ganzen. Hij heeft moeite met vliegen, waardoor Nils en Kruimel de kans krijgen zich aan hem vast te grijpen terwijl ze achtervolgd worden door een kip. Op dat moment lukt het de gans om te vliegen.


Nils en de ganzen


De wilde ganzen willen Nils er eigenlijk niet bij hebben. ’s Nachts wordt een van de ganzen echter gegrepen door een vos. Nils weet de gans te bevrijden. Hierna geven de ganzen hem de keuze om door de Nisse weer tot mens getoverd worden. Nils besluit echter liever met de ganzen mee te vliegen naar Lapland. Zo beginnen de avonturen van Nils Holgersson en de ganzen.


Nils Holgerssons underbara resa: het boek


De tekenfilm bleef dicht bij het originele verhaal. De grootste aanpassing was het bestaan van de hamster van Nils, Kruimel. Deze komt in het boek niet voor. Nils Holgersson is gebaseerd op een tweedelig boek geschreven door de Zweedse schrijfster Selma Lägerlof. De originele titel van het boek was Nils Holgerssons underbara resa. De twee boeken werden gepubliceerd in 1906 en 1907. Oorspronkelijk was het boek bedoeld om kinderen op een leuke manier te leren over de aardrijkskunde van Zweden. Het boek bleek een groot succes, en werd in veel talen vertaald. In 1909 was Selma Lägerlof de eerste vrouwelijke winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur.  In 1911 verscheen de eerste Nederlandstalige druk. Nils Holgersson speelt nog altijd een rol in het dagelijks leven in Zweden. Sinds 1991 is Nils Holgersson “hoog in de lucht boven Zweden” te vinden op de achterkant van bankbiljet van 20 kronen.

Bronnen

waarkeekjijvroegernaar.nl Nils Holgersson

songteksten.nl Niels holgerson

wikipedia.org Nils Holgersson

Afbeeldingen

wikimedia.org Nils Holgersson band

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.