Geen afbeelding beschikbaar

Pippi Langkous

Pippi Langkous mag dan zo’n 70 jaar oud zijn, ze is en blijft Zweeds cultureel erfgoed. Het meisje met de vlechtjes is in Zweden zelfs het icoon op het 20 kroon biljet. Hier moet ze moet haar plek wel delen met schrijfster Astrid Lindgren. Een hele eer, voor de stoere Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.


Het sterke meisje met de rode vlechtjes


Het eerste verhaal van Pippi Langkous werd in 1945 in Zweden gepubliceerd en droeg de titel Pippi Långstrump. Het verhaal over het meisje dat helemaal alleen met haar aap en paard in een grote villa woonde, bleek direct een succes. Al snel volgden in 1946 en 1948 twee andere verhalen met de Zweedse titels Pippi Långstrump går ombord en Pippi Långstrump i Söderhavet. Deze werden vrijwel direct vertaald en uitgebracht in meerdere landen. Tussen 1969 en 1975 schreef Astrid Lindgren, de auteur, nog zes boeken over de avonturen van het sterke meisje met de rode staartjes en haar beste vrienden Tommy en Annika. Ook in 1979 en 2000 kwamen nog twee boeken uit van haar hand.


Andere uitgaven


Vanwege het grote succes werden in 1947 al liedboekjes uitgebracht, die de verkopen van de boeken moesten ondersteunen. In 1957 besloot een Zweeds kindertijdschrift verhalen van Pippi Langkous in stripvorm uit te brengen. De teksten daarvan werden door Astrid Lindgren zelf geschreven. Ook in Nederland werden deze strips uitgebracht. In het stripblad Donald Duck was in de jaren zeventig iedere week een stukje uit de stripverhalen te lezen. In Zweden werden in die periode ook twee toneelvoorstellingen van Pippi Langkous opgevoerd.


Zweedse Filmbewerkingen


In Nederland is Pippi Langkous misschien nog het meest bekend van de televisieserie die vanaf 1969 op tv werd uitgezonden. In 1950 was er ook al een film uitgekomen met Pippi Langkous in de hoofdrol, maar deze werd door zowel Astrid zelf als het publiek niet echt gewaardeerd. In de televisieserie wilde men het daarom heel anders aanpakken. Astrid Lindgren besloot daarom zelf het script te schrijven. In tegenstelling tot de film uit 1950 zouden personages in de film ook gespeeld worden door kinderen en niet door volwassenen. Met succes, want de serie die liep van 1969 tot 1973 wordt nog steeds vaak op de televisie herhaald. Samen met de regisseur van de film maakte Astrid Lindgren nog 16 andere films en series over Pippi Langkous.









Titel: Meesterwerken met ezelsoren- Bewerkingen van literaire klassiekers voor kinderen 1850-1950
Auteur: Sanne Parlevliet
ISBN: 9789087041212
Uitgever: Verloren
Prijs: €39,-

 



 


Buitenlandse bewerkingen


Het bleef niet bij Zweedse filmbewerkingen. In 1984 werd in Rusland de film Peppi Dlinnyychulok uitgebracht. Een jaar later werd door ABC in de Verenigde Staten een tweedelige televisieserie uitgezonden en in 1988 had men in Hollywood besloten dat het tijd was voor een Amerikaanse filmversie van de boeken. Deze kreeg de naam The New Adventures of Pippi Longstocking, maar was wel gewoon een bewerking van het originele verhaal.


Strenge selectie


Na de wat minder goede filmreeks moest voor deze bewerkingen altijd eerst toestemming gevraagd worden aan Astrid Lindgren zelf. Lindgren was daarbij streng, want toen in 1971 Japanse tekenfilmmakers Hayao Miyazaki en Isao Takahata toestemming vroegen om een anime-serie van de boeken uit te brengen, gaf zij die niet. De tekenaars hadden al behoorlijk wat voorwerk verricht, zo deden ze onderzoek naar locaties die gebruikt waren in de tv-serie en was het storyboard al getekend. Een Canadese tekenfilmserie uit 1997 was de laatste serie waaraan Astrid Lindgren zelf toestemming gaf. In 2002 overleed Lindgren op 94-jarige leeftijd.


Censuur en vereeuwiging


Vorig jaar verscheen Pippi Langkous ook al in het nieuws, zij het in een minder positief licht. De serie werd gecensureerd wegens racistische opmerkingen, zoals de titel ‘negerkoning’. Sommige omschrijvingen in het kinderverhaal zou niet meer conform de huidige tijd zijn en werd daarom aangepast. Desondanks blijft ze één van de  bekendste  ‘exportproducten’ van Zweden.


Vereeuwigd op de Kroon


Sinds 1 oktober 2015 heeft Zweden nieuwe bankbiljetten gedrukt van 20, 50, 200 en 1000 kroon. Verschillenden beroemde Zweden vormen het gezicht. Pippi Langkous was één van de uitverkorenen. Ze ‘verdreef’ hiermee Nils Holgersson en zijn schrijfster Selma Lagerslöf van het biljet.


Deze tekst is een bewerking van een eerder verschenen artikel op isgeschiedenis.nl

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.