Geen afbeelding beschikbaar

Oeuvre Drs. P gebundeld

Het muzikale oeuvre van Drs. P, dat uit 180 liedjes bestaat, is gebundeld. De presentatie van het oeuvre vindt vanavond plaats in Amsterdam. Drs. P treedt inmiddels al 16 jaar niet meer op, maar gold lange tijd als een van Nederlands meest innovatieve muzikanten. Veel Nederlandse musici geven toe door hem geïnspireerd te zijn.

Heinz Hermann Polzer gebruikte in zijn leven verscheidene pseudoniemen waarvan Drs. P de bekendste werd. De muzikant werd geboren op 24 augustus 1920 in het Zwitserse plaatsje Thun. Toen zijn ouders besloten te scheiden verhuisde de drie-jarige Heinz met zijn moeder naar Nederland. Daar aangekomen gingen moeder en zoon wonen in het Gelderse plaatsje Velp.

Toen hij 20 jaar oud was ging hij studeren aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Zijn studie werd echter onderbroken toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 in de gevangenis belandde. Dit kwam omdat hij voor een studentenblad een verhaal schreef over Dolf en Ben (karikaturen van Adolf Hitler en Benito Mussolini), die een pak slaag kregen van Uncle Sam (U.S. als de United States, ofwel de Verenigde Staten). Na een half jaar vast te hebben gezeten, vluchtte hij in 1943 naar Zwitserland om de Duitse bezetting te ontkomen.

Nadat hij in 1950 zijn diploma in de bedrijfseconomie behaalde, ging hij werken als redacteur bij de Winkler Prins encyclopedie. Tijdens de jaren ’60 werkte hij in de reclamesector. Op aanraden van oud-collega Willem Duys begon hij in in 1962 aan zijn muziekcarrière. Aanvankelijk trad hij met name op in studentenkringen, waar hij bekend werd door zijn trillende stemgeluid en zijn scherpe teksten. Twee jaar later stelde Duys Heinz voor op televisie als Drs. P.

Drs. P genoot veel bekendheid als tekstenschrijver en liedjes zoals “Dodenrit”en “Het Trapportaal” waren in zijn tijd razend populair. Heinz trouwde in 1964 met Mieke Burgers. Zijn echtgenote streefde ernaar om onbekend te blijven. Toen Drs. P in de jaren ’90 stopte met optreden verdween hij vrijwel geheel uit de publiciteit. Moderne Nederlandse artiesten zoals Extince en Lucky Fonz III zeggen zelf inspiratie te hebben gevonden in de muziek van Drs. P.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!