Oktoberfest in München

Oktoberfest: bier met Beierse traditie

Als je aan Oktoberfest denkt; denk je meteen aan bier, feest en typerende kleding zoals Lederhosen en Dirndls. Dit is het beeld dat we tegenwoordig van dit Beierse feest hebben, maar oorspronkelijk omvatte het Oktoberfest veel meer dan enkel feesten en drinken. Waar komt deze feestdag vandaan en hoe is het uitgegroeid tot het bierfestijn zoals we het nu kennen?

Tradities

Sinds 1950 wordt het festival altijd op dezelfde traditionele manier geopend: op de eerste dag van het feest wordt om 12 uur wordt een saluut met 12 kanonschoten afgevuurd. Hierna wordt het eerste speciale Oktoberfest-biertje (dat 2% zwaarder is dan normaal bier) getapt door de burgemeester van München, waarbij hij “O’zapft is!” (Het wordt getapt!) afkondigt. Voor het festival begint, wordt er nog een kleurrijke parade gehouden door de straten van München. Je kan genieten van kilo’s braadworst, liters bier en talloze kermisattracties. Voor wie goed zoekt, is zelfs een glaasje non-alcoholische drank beschikbaar.

Tijdens het Oktoberfest wordt er door sommige bewoners ook Beierse hoeden (Tirolerhüte) gedragen, deze hoeden bevatten een bosje gemzenhaar. Historisch gezien werdgemzen haar in Beieren zeer gewaardeerd. Hoe meer plukjes zeem op je hoed, hoe rijker je werd beschouwd. Deze traditie wordt langzamerhand wel minder en minder populair onder de jongere generatie.

Het eerste Oktoberfest

Het eerste Oktoberfest werd gehouden ter ere van de bruiloft tussen kroonprins Ludwig I en prinses Therese van Saksen-Hildburghausen, die op 12 oktober 1810 trouwden. Alle inwoners van München waren uitgenodigd om de festiviteiten bij te wonen. Er werden paardenraces voor het bruidspaar gehouden op 18 oktober. In 1811 werd besloten om dit spektakel te herhalen, dit lanceerde de jaarlijkse Oktoberfest-traditie.

Paardenraces in München in 1823

In 1811 werd ook een show toegevoegd om de Beierse landbouw te promoten. Elk jaar groeide het festival. Zo kwamen er boomklim wedstrijden, bowlingbanen, schommels en andere attracties. In 1818 verschenen er carnavalcabines en in 1881 werden er kraampjes met Bratwurst geopend. Pas in 1892 werden de eerste glazen bier geserveerd. De paardenraces gingen door tot 1960 en de agrarische show wordt nog steeds elke vier jaar gehouden. Het Oktoberfest was zelfs de inspiratie voor de moderne Olympische Spelen, toen de Griekse delegatie het festival bezocht.

Oktoberfest in oktober?

Het heet dan wel het Oktoberfest, maar het grootste gedeelte van het festival vindt plaats in september. het festival begint meestal rond de derde week van september tot de eerste zondag van oktober. Dit kwam omdat het Oktoberfest verlengd werd en daarom ook vervroegd werd, omdat de dagen langer en warmer zijn aan het einde van september. In 1994 werd dit aangepast vanwege de Duitse hereniging. Als de eerste zondag in oktober op de 1e of 2e zou vallen, dan zou het festival tot 3 oktober duren, omdat het dan de Duitse Eenheidsdag is.

Oktoberfest in het buitenland

Niet alleen in Duitsland, maar over de hele wereld is Oktoberfest een populair festival. Niet iedereen kan echter naar München gaan om het festival op traditionele wijze te vieren, dus worden er variaties van Oktoberfest over de hele wereld gevierd. Het grootste Oktoberfest buiten Duitsland is in Kitchener in Ontario in Canada. Verder zijn Blumenau in Brazilië en verschillende Amerikaanse steden ook drukke locaties voor dit bierfestijn.

Oktoberfest in San Francisco

Op de verschillende plekken waar Oktoberfest wordt gevierd, zijn Duitse invloeden sterk aanwezig. Dit betekent echter niet dat het alle charme van de lokale cultuur mist. Samen met Duitse tradities worden ook lokale tradities toegepast bij het Oktoberfest in de desbetreffende locatie. Zo wordt in Canada het Oktoberfest gezamenlijk gevierd met de Canadese Thanksgiving.

Niet geheel toevallig hebben de regio’s waar Oktoberfest in het buitenland wordt gehouden, ook de grootste groep Duitse migranten. In de Verenigde Staten is deze groep goed vertegenwoordigd, met name in de staat Pennsylvania. Hier vinden daarom ook veel verschillende vieringen van het Oktoberfest plaats.

Oktoberfest vandaag de dag

Dit jaar wordt het 186e Oktoberfest gevierd van 21 september tot 6 oktober. De 186e , ook al bestaat het festival al 209 jaar, omdat het Oktoberfest soms werd overgeslagen tijdens bijvoorbeeld oorlogstijd. Dit Oktoberfest is nu al overweldigend druk, waardoor beveiliging het aantal mensen in de tenten moet beperken tot alleen de mensen die reserveringen hebben. Ook stijgt de bierprijs op het festival al jaren, maar dat weerhoudt het groeiende aantal miljoenen bezoekers er niet van om elk jaar weer de (vaak lange) reis te maken.

Dit Duitse volksfeest is uitgegroeid tot het grootste Volksfest ter wereld, met meer dan zes miljoen bezoekers vanuit alle hoeken van de wereld die speciaal naar München komen voor dit zestiendaagse festival. Het festival wordt ook op andere plekken in de wereld gehouden, geïnspireerd door het moederfeest uit München. Bijna acht miljoen liter aan Oktoberfest-bier wordt geserveerd tijdens het Oktoberfest elk jaar. Op het Oktoberfest drinkt men aldus bier met een rijke traditie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bergwijzer

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.