Home » Reportage
Markus Wolf

Stasi-spionnen veroverden de harten van West-Duitse directrices

De spionageactiviteiten over en weer in de Koude Oorlog kregen een bijzondere wending met de operatie Romeo. Goed uitziende Stasi- spionnen verleiden West-Duitse vrouwen in ministeriele functies tot het onthullen van staatsgeheimen. Sommigen gingen voor hun Romeo zelfs over tot spionage.

Weinig mannen op de markt

De Stasi hadden hun markt goed gekozen. Na de oorlog kampte West-Duitsland met een mannentekort. Vrouwen vervulden belangrijke functies binnen de regering, de zakenwereld, het leger en de inlichtingendiensten. Voor deze drukke dames waren er weinig geschikte mannen te vinden. De oorlog had veel mannen gedood of verminkt. Vrouwen met een carrière waren veroodeeld tot het trouwen van veelal ongeschoolde mannen.

Strikte selectie

Een wanhopige, ambitieuze jonge vrouw op zoek naar een man van enig niveau was de ideale prooi voor de Romeo agenten.  Deze jongemannen moesten aan strikte eisen voldoen: ze waren knap, ontwikkeld, tussen de 25 en 35 jaar oud, spraken hun talen en konden op beschaafde toon een conversatie voeren. Niet voor niets werd 99% van de kandidaten afgewezen.

Alles voor Romeo

Eenmaal geland in Bonn of Berlijn, gingen de geselecteerde Romeo’s vakkundig te werk. Ze deden hun huiswerk en bestudeerden de gewoontes en interesses van hun “Juliet”. Dan, op het juiste moment, sloegen zij toe. Met charmes, cadeautjes en grapjes maakten zij hun spreekwoordelijke Juliet het hof. Wanneer de hoofden van de dames op hol waren gebracht, deden ze alles voor hun Romeo.

Geen huwelijk voor Romeo

De Romeo’s werden op het hart gedrukt niet met hun prooi te trouwen, zelfs niet als zij daadwerkelijk verliefd raakten. De West-Duitse autoriteiten deden nauwkeurig onderzoek naar iedereen die een huwelijksaanvraag deed bij de gemeente. De kans was aanwezig dat de Romeo’s dan door de mand zouden vallen.  

Liefde overwon oorlog

Dit gebeurde toch. De West-Duitse ministeries waren op de hoogte van de Romeo’s in hun land en waarschuwden vrouwen in topfuncties voor de charmeoffensieven van knappe jongemannen.  Evengoed bleven dames ten prooi vallen aan de welgemanierde Stasi-spionnen.  Zelfs nadat zij doorhadden dat hun minnaar een geheim agent was, namen ze voor hem geheime documenten mee. Liefde overwon oorlog.

Veertig vrouwen werden daarom gedurende de Koude Oorlog opgepakt en voor de rechtbank gedaagd. Na de val van de Berlijnse Muur zouden zij vrijkomen. Sommige koppels beleefden de hereniging van Duitsland samen en hielden hun relatie in stand. Romeo agent Markus Wolf vluchtte na 1989 naar Moskou. Hij werd jaren later op visite in Duitsland opgepakt en veroordeeld tot 6 jaar wegens spionage. In hoger beroep kwam hij vrij, zodat hij zijn avonturen kon vereeuwigen op schrift.

Bronnen:

  • Markus Wolf, Man without a face: the memoirs of a spymaster
  • CIA
  • The Guardian

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.