Onderzoeksteam start opgraving naar Spitfires in Myanmar

Een team onder leiding van vliegtuigenthousiast David Cundall is afgelopen zondag aangekomen in Myanmar om te beginnen aan een opgraving naar een dertigtal Spitfire jachtvliegtuigen. Deze vliegtuigen liggen vermoedelijk sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog begraven in het Zuidoost-Aziatische land.

De vliegtuigen zouden na de oorlog in Myanmar (toen nog Birma) nabij de hoofdstad Yangon (ook wel Rangoon) zijn begraven door de Amerikanen. Volgens Cundall zijn de gevechtsvliegtuigen in houten dozen geplaatst en ca. negen meter onder de grond begraven omdat de vliegtuigen niet meer nodig waren. Als dat inderdaad het geval is, zullen de opgravingen zo’n vier tot zes weken in beslag gaan nemen.

Uitstekende conditie

Cundall, die al jaren op zoek is naar de vliegtuigen, verwacht dat ze in uitstekende conditie verkeren, al wordt deze hoop niet door iedereen gedeeld. Zo gelooft Andy Brockman, een freelance archeoloog die onderdeel uitmaakt van het onderzoeksteam, dat ze voor hetzelfde geld niks meer dan een massa verroeste vliegtuigonderdelen zullen vinden. Ondanks dat weet hij zeker dat de opgraving meer inzicht zal bieden over de gebeurtenissen in 1945.

Spitfire

De Spitfire is het bekendste Britse vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ongeveer 20.000 van deze propellervliegtuigen gemaakt, maar ze werden al vlug overbodig met de komst van de straalmotor. Het onderzoek naar de ca. 36 vliegtuigen in Myanmar wordt financieel gesteund door de videogame ontwikkelaar Wargaming.net, dat onder meer de game World of Warplanes heeft ontwikkeld.

Dit artikel is afkomstig van onze zustersite Archeologieonline.nl

<h3>Bron</h3>
<p><a title="Link naar bronartikel van South China Morning Post" href="http://www.scmp.com/news/asia/article/1121637/spitfire-dig-team-arrives-... target="_blank">South China Morning Post</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.