Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van de Koran

De Afghaan Sabir Khedri heeft in 2012 de grootste koran ter wereld gemaakt, naar eigen zeggen dan. Hij gebruikte 21 geitenvellen om een kaft te maken voor zijn in totaal 500 kilo wegende Koran. Honderdduizenden euro’s zijn gestopt in de Koran die uit maar liefst 218 pagina’s van 2,28 meter hoog en 1,55 meter breed bestaat. De grote profeet Mohammed (570-632) heeft de Koran gedurende zijn leven in delen geopenbaard.De eerste versie is dus niet in zijn complete vorm geopenbaard. Telkens wanneer Mohammed met een bepaald probleem zat en Allah om hulp vroeg, zond Allah een deel van de Koran aan de Profeet. Ook werd de Koran pas aan het einde van zijn leven opgeschreven door zijn metgezellen. Het was dus belangrijk dat Mohammed alles goed onthield. Het feit dat Mohammed niet kon lezen en schrijven speelde een rol bij het zo laat vaststellen van de ‘heilige tekst’.


Losse flarden


In de tijd van Mohammed was er nog geen papier in Arabië zodat de eerste verzen van de Koran nog niet de vorm kregen zoals wij die vandaag de dag kennen. De metgezellen van Mohammed schreven de eerste versie van de Koran op dadelpalmbladeren, platte stenen, boomschors, gedroogde dierenhuiden en op schouderbladen van schapen of kamelen. Op het moment dat Mohammed overleed (632) was de gehele Koran nog steeds niet opgeschreven in één boek. Allerlei verschillende metgezellen beschikten over andere delen van de Koran.


Opstelling van de Koran


Omar (584-644), de schoonvader van Mohammed, kreeg in 643 de leiding over de Islamieten in handen. Onder zijn bewind zijn alle verzen van de Koran verzameld. Omar controleerde elke regel. Telkens als hij twijfelde over de juistheid van de geschriften, vroeg hij de mensen van de gemeenschap wat zij geloofden dat Mohammed had gezegd. ‘De gemeenschap’ was de kring rondom Mohammed: alle mannen en vrouwen die tijdens het leven van Mohammed dichtbij hem stonden. In 644, twaalf jaar na de dood van Mohammed, werd de eerste complete versie van de Koran voltooid.


Vertaling van de Koran


Het boek kreeg op dit punt de naam ‘goeran’ wat oplezing betekent. Ware Islamieten geloven dat de Koran die Omar in elkaar heeft gezet in het Arabisch nooit vertaald mag worden. Bij het vertalen wordt namelijk altijd gebruik gemaakt van interpretatie. Volgens de Islamieten is deze eerste versie van de Koran definitief en de autoriteit van het heilige geschrift absoluut. Omdat het niet mogelijk was om de inhoud en taal van de Koran zelf te veranderen probeerde men gedurende de hele geschiedenis de lettertypen, kaften en het papier zo mooi en indrukwekkend mogelijk te maken.


Grootste Koran


Een uiterst indrukwekkende Koran van maar liefst 800 kilo is van Russische makelarij. Deze Koran is 1,5 bij 2 meter groot en is met 113 edelstenen versierd. De door Sabir Khedri in Afghanistan vervaardigde Koran zou, naar eigen zeggen, groter en indrukwekkender zijn.

Ook interessant: 

Personen: 

Religie: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.