geschiedenis tu delft

Oprichting Technische Universiteit Delft

Op 8 januari 1842 werd de voorloper van de huidige Technische Universiteit Delft gesticht. De school, met de officiële naam Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel, werd opgericht door Antoine Lipkens met hulp van de Nederlandse koning Willem II.


Koninklijke Akademie


Lipkens werd de eerste directeur van de Akademie, die gevestigd werd aan de Oude Delft. De Akademie leidde ingenieurs en handelsdeskundigen op. Daarnaast werden er ook ambtenaren voor Nederlands-Indië opgeleid. De school werd gevormd naar voorbeeld van de École Polytechnique in Parijs, waar Antoine Lipkens zelf gestudeerd had. Op deze school werd op een strenge manier lesgegeven, vaak door militairen. Dit gebeurde ook in Delft.


Technische Hogeschool


In 1864 werd er een wet ingevoerd die technische opleidingen wettelijk reglementeerde. De Akademie werd opgeheven en er werd een Polytechnische School opgericht. Er werden ingenieurs opgeleid voor weg- en waterbouw, scheepsbouw, werktuigbouw en mijnbouw. In 1905 werd de naam veranderd in de Technische Hogeschool van Delft en werd de opleiding officieel als academische opleiding erkend. Tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog werden Joodse leraren verboden om les te geven. Hierop braken in november 1940 stakingen uit onder studenten, waarna de school enkele maanden gesloten werd. In april 1941 werd de Hogeschool weer geopend onder streng Duits toezicht.


Technische Universiteit Delft


Pas in 1986 werd de school officieel Technische Universiteit Delft, om naamsverwarring met andere hogescholen te voorkomen en onderscheid te maken tussen hogescholen en universitaire opleidingen. De TU heeft sinds de oprichting in 1842 vele bekende studenten gehad. Onder meer oud-premier Abraham Kuyper, ingenieur van de Afsluitdijk Cornelis Lely, NSB’er Anton Mussert, architecten Hendrik Berlage en Gerrit Rietveld, de oprichter van Philips Gerard Philips en Prins Johan-Friso hebben gestudeerd aan de TU.


Leestip:


geschiedenis tu delftBruno Nobile de Vistarini (1891-1971) en Wijnand Lemei (1892-1945)
Auteur: Cor Passchier
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048280
Winkelprijs: €20,–

Bestel Bruno Nobile de Vistarini (1891-1971) en Wijnand Lemei (1892-1945)

Bronnen

- tudelft.nl, geschiedenis

- nl.wikipedia.org, Technische Universiteit Delft

- wikidelft.nl, De voorgeschiedenis van de TU Delft

 

 

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.