De oudste Röntgenfoto ooit met de hand van Wilhelm Röntgen’s vrouw, 22 december 1895. Bron: Collectie Teylers Museum.

Oudste röntgenfoto's ooit gevonden in Haarlem

In het Teylers Museum in Haarlem is onlangs een set van de oudste röntgenfoto’s ooit ontdekt. Deze zeldzame collectie was in het bezit van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz, die ze van Wilhelm Röntgen zelf kreeg toegestuurd.

Nalatenschap Lorentz

De meest beroemde foto uit de collectie is die van de hand van Röntgens vrouw, die hierboven te zien is. Deze foto is door Time Magazine verkozen tot één van de 100 invloedrijkste foto’s ooit. De foto’s zijn ontdekt toen de persoonlijke nalatenschap van Lorentz werd bekeken. Lorentz was van 1910 tot 1928 directeur van Teylers Natuurkundig Laboratorium. Onderdeel van zijn nalatenschap zijn duizenden wetenschappelijke artikelen van collega’s uit het binnen- en buitenland, waaronder ook Albert Einstein.

De ontdekking van zijn leven

In 1895 deed de Nederlands-Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen een ontdekking die zijn wereld op zijn kop zet. Hij kreeg zijn eigen skelet te zien, toen hij tussen een stralingsbron en een lichtgevoelig scherm ging staan. Hij vroeg zijn vrouw Bertha om haar hand tussen de buis en fotografische plaat te houden. Toen hij een foto van haar hand afdrukte, schreeuwde zijn vrouw het uit: ‘Ik heb mijn dood gezien!’. Wilhelm Röntgen besloot nog meer foto’s af te drukken en deze te versturen naar een aantal vooraanstaande collega’s in de natuurkunde, waaronder Lorentz. De afdrukken geven het bewijs van zijn ontdekking. Deze eerste afdrukken zijn enorm zeldzaam: er is nog maar één andere complete set in Londen. Daarnaast is de ontdekking zelf ook erg bijzonder, omdat het zo’n wijdverbreide toepassing heeft. Binnen een jaar na de ontdekking van röntgenstraling, waren er al enkele Nederlandse ziekenhuizen met röntgenapparatuur.

De Lorentz Formule

De collectie afdrukken zijn tot 14 juli 2019 te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Daar is het laboratorium van Lorentz na veel restauraties twee jaar geleden opnieuw geopend. Samen met twee acteurs word je rondgeleid in ‘De Lorentz Formule’ en reis je terug naar de tijd van Lorentz.

Meer weten over Wilhelm Röntgen en zijn uitvinding? Lees dan hier verder..

Afbeelding

  • Collectie Teylers Museum: Röntgenfoto door Wilhelm Conrad Röntgen.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.