Paul McCartney verlaat The Beatles

Paul McCartney verlaat The Beatles

Rebecca Audier
10 april 1970 betekent het einde van de legendarische Britse popgroep The Beatles. Paul McCartney kondigt aan dat hij de beroemde formatie verlaat na zeven jaar vol gillende meisjes, media-aandacht en vele hits. McCartney laat zijn bandleden en fans in shock achter.

Iconen in de popcultuur

The Beatles brachten een enorme verschuiving in de popcultuur teweeg in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ze hadden een vernieuwende sound en verwerden tot iconen van de jeugd in de sixties. Als idealistische, speelse jongens die braken met oude muzikale en normatieve waarden bestormden ze de hitlijsten. Vanaf 1957 speelden en componeerden Paul McCartney en John Lennon met elkaar, maar pas in 1963 waren The Beatles compleet met de komst van drummer Ringo Starr.

Naarmate de jaren verstreken groeide de zogenaamde 'Beatlemania' en daarmee groeiden ook de ego's van de bandleden. Na de overdosis van The Beatles-manager Brian Epstein in 1967 probeerde McCartney de band koste wat kost bij elkaar te houden. Maar door persoonlijke en creatieve onenigheden ontstonden er fricties die de groep uiteindelijk zouden opbreken.

Onderlinge conflicten

Naast zijn bijdrage aan het album Let it be van The Beatles werkte McCartney in het begin van 1970 aan zijn eerste solo-album McCartney. Beide albums zouden een week na elkaar verschijnen. Door bemoeienis van de zakelijk manager Allen Klein werd de releasedatum van McCartney's soloplaat zonder zijn medeweten verschoven. Het conflict groeide en de bandleden spraken elkaar pas weer op 10 april bij een bespreking over de film Let it be.

Vertrek Paul McCartney

Zonder zijn bandgenoten te informeren kondigde McCartney in The Daily Mirror aan dat hij de groep verliet. Er ontstond een storm aan protest in de media en onder de fans. McCartney wendde de beschuldiging dat hij de oorzaak van de teloorgang van de band was af. Hij gaf aan dat The Beatles al langere tijd op hun retour waren, maar dat hij als enige dapper genoeg was dit toe te geven.

The Beatles na 1970

The Beatles hebben na de breuk in 1970 nooit meer in de toenmalige bezetting opgetreden. De moord op John Lennon in 1980 maakte een einde aan speculaties over een reünie van de band. De verkoopcijfers en faam van The Beatles zijn echter niet gestopt met groeien sinds de jaren zeventig. Sinds 2000 zijn Paul McCartney en Ringo Starr weer geregeld te zien op poppodia. De documentaire The Beatles: Get Back leidde in 2021 wederom tot een Beatlemania. 

Bronnen

 

Rollingstone.com: The Beatles
Rollingstone.com: The Beatles last days

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.