Pinckney Benton Stewart Pinchback eerste zwarte gouverneur

Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat

New Orleans 1872 – Op 9 december wordt Pinckney Benton Stewart Pinchback de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat. Pinchback vervult de functie van gouverneur van Louisiana voor 35 dagen. Een indrukwekkende gebeurtenis, omdat het hierna nog ruim een eeuw duurt voordat een tweede donkere man deze functie bekleed.

Geboren op een plantage

Pinchback was de zoon van een succesvol plantage-eigenaar en een vrouw die eerder als slaaf op de plantage had gewerkt. Hij groeide op in een rustige omgeving op een plantage in Mississippi. Nadat de vader van Pinckney in 1848 overleed, vluchtte het gezin naar Cincinnati. Ze waren bang om weer tot slaaf te worden gemaakt in de zuidelijke staat Mississippi, waar slavernij nog niet was afgeschaft. Pinchback ging werken op rivierboten, waar hij een fervent speler van gokspellen werd.

Amerikaanse Burgeroorlog en afschaffing van de slavernij

Toen de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uitbrak, sloot Pinchback zich aan bij de noordelijke staten, die tegen de afgescheiden Geconfedereerde Staten vochten. Tijdens deze oorlog maakte Pinchback een aantal keer promotie in het leger. Na afloop van de burgeroorlog, waarin ook de slavernij werd afgeschaft, verhuisde Pinchback naar de staat Alabama om zijn nieuw verworven vrijheid uit te testen. De donkere bevolking kreeg hier echter te maken met vooroordelen en geweld en Pinchback verhuisde met zijn gezin naar New Orleans.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Pinchback als eerste zwarte gouverneur

In New Orleans begon Pinchback aan zijn politieke carrière. Nadat de luitenant-gouverneur van de staat Louisiana in 1871 kwam te overlijden, werd Pinchback voor deze functie gekozen. Een jaar later werd er een aanklacht ingediend tegen de toenmalig gouverneur van Louisiana. Hierop vervulde Pinchback van 9 december 1872 de functie van gouverneur van Louisiana als vervanger van de aftredende gouverneur. Deze functie behield hij tot 13 januari 1873, toen de termijn van zijn voorganger afliep. Pas in 1990 werd er voor de tweede keer iemand van Afro-Amerikaanse afkomst gekozen tot gouverneur van een Amerikaanse staat, wanneer Douglas Wilder gouverneur van Virginia werd.  

Pinchback probeerde de volgende jaren zich opnieuw in de politiek te mengen en wilde in de Amerikaanse senaat komen. Hij werd in 1873 dan ook verkozen in de senaat maar vanwege beschuldigingen van fraude en onregelmatigheden werd deze zetel hem weer ontnomen. Er wordt tegenwoordig gedacht dat zijn huidskleur hier mee te maken had. Hij kreeg vervolgens een baan als landmeter bij de douane in New Orleans. Op 50 jarige leeftijd ging Pinchback nog voor een studie rechten in New Orleans maar toen hij terugkwam van zijn studie zag hij dat de blanke hierarchie volledig hersteld was in New Orleans. Gedesillusioneerd vertrok Pinchback naar Washington D.C. waar hij nog politiek actief bleef.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!