Pinckney Benton Stewart Pinchback eerste zwarte gouverneur

Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat

New Orleans 1872 – Op 9 december wordt Pinckney Benton Stewart Pinchback de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat. Pinchback vervult de functie van gouverneur van Louisiana voor 35 dagen. Een indrukwekkende gebeurtenis, omdat het hierna nog ruim een eeuw duurt voordat een tweede donkere man deze functie bekleed.

Geboren op een plantage

Pinchback was de zoon van een succesvol plantage-eigenaar en een vrouw die eerder als slaaf op de plantage had gewerkt. Hij groeide op in een rustige omgeving op een plantage in Mississippi. Nadat de vader van Pinckney in 1848 overleed, vluchtte het gezin naar Cincinnati. Ze waren bang om weer tot slaaf te worden gemaakt in de zuidelijke staat Mississippi, waar slavernij nog niet was afgeschaft. Pinchback ging werken op rivierboten, waar hij een fervent speler van gokspellen werd.

Amerikaanse Burgeroorlog en afschaffing van de slavernij

Toen de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uitbrak, sloot Pinchback zich aan bij de noordelijke staten, die tegen de afgescheiden Geconfedereerde Staten vochten. Tijdens deze oorlog maakte Pinchback een aantal keer promotie in het leger. Na afloop van de burgeroorlog, waarin ook de slavernij werd afgeschaft, verhuisde Pinchback naar de staat Alabama om zijn nieuw verworven vrijheid uit te testen. De donkere bevolking kreeg hier echter te maken met vooroordelen en geweld en Pinchback verhuisde met zijn gezin naar New Orleans.

Pinchback als eerste zwarte gouverneur

In New Orleans begon Pinchback aan zijn politieke carrière. Nadat de luitenant-gouverneur van de staat Louisiana in 1871 kwam te overlijden, werd Pinchback voor deze functie gekozen. Een jaar later werd er een aanklacht ingediend tegen de toenmalig gouverneur van Louisiana. Hierop vervulde Pinchback van 9 december 1872 de functie van gouverneur van Louisiana als vervanger van de aftredende gouverneur. Deze functie behield hij tot 13 januari 1873, toen de termijn van zijn voorganger afliep. Pas in 1990 werd er voor de tweede keer iemand van Afro-Amerikaanse afkomst gekozen tot gouverneur van een Amerikaanse staat, wanneer Douglas Wilder gouverneur van Virginia werd.  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.