Geen afbeelding beschikbaar

Romeinse stad Leptis Magna

We hebben begrepen dat de oudheidkunde bij Kaddafi niet erg op de radar stond aldus Joris Kila, cultureel-erfgoeddeskundige aan de Universiteit van Amsterdam.

In het licht van de Libische Opstand was dit positief, want het voorkwam dat aanhangers van Kaddafi de ruïnes als bescherming gebruikten tegen de NAVO bombardementen. Hierdoor bleven vele archeologische schatten van Libië, waaronder de oude Romeinse steden Sabratha en Leptis Magna, vrijwel onbeschadigd. Leptis Magna was de belangrijkste Romeinse handelsstad buiten Italië.

Leptis Magna werd in de elfde eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs. De stad behoorde aanvankelijk tot het Carthaagse rijk, maar werd in de tweede eeuw voor Christus veroverd door de Romeinen. Leptis Magna groeide vervolgens uit tot een van de belangrijkste handelssteden in het Romeinse Noord Afrika. Maar nadat de Romeinen in de vijfde eeuw na Christus verdreven werden door de Vandalen raakte Leptis Magna in verval. De stad werd een aantal malen geplunderd en in 643 definitief verwoest door de Arabieren.

Onder Kaddafi waren de ruïnes van Leptis Magna 42 jaar afgesloten voor publiek, maar nu hij verdreven is hoopt men dat de oude stad wederom uitgroeit tot een belangrijke toeristische trekpleister.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!