Geen afbeelding beschikbaar

Schade door aardschokken in Amerika

De Oostkust van Amerika is vannacht getroffen door een aardbeving, die door geologen wordt beschreven als 'de zwaarste in ruim honderd jaar.' De beving had een kracht van 5.9 op de schaal van Richteren richtte op verschillende plekken schade aan. Vanaf 1638 zijn meerdere schokken aan de oostkust geregistreerd.

Hoewel aardbevingen aan de oostkust redelijk zeldzaam zijn, komen ze wel voor. De eerste registraties van aardbevingen aan de oostkust dateren uit de 17e eeuw. In 1638, 1661 en 1663 voelden de bewoners van de oostelijke staten de trillingen van sterke aardbevingen in de Golf van St. Lawrence, bij Canada. In 1727 werd de eerste aardschok in New York geregistreerd, maar schade werd er toen niet aangericht. Tien jaar later sneuvelden in New York een paar schoorstenen bij een aardschok, die werd gevoeld tot in Delaware, ruim 350 kilometer ten zuiden van de stad. Ook in 1857 en 1877 waren er redelijk sterke bevingen rondom New York.

Zwaarste aardbeving

Op 10 augustus 1884 werd de oostkust getroffen door een aardbeving met intensiteit VII, wat ongeveer vergelijkbaar is met 5.3 op de schaal van Richter. De zwaarste geregistreerde aardbeving in het gebied tot nu toe. Het epicentrum lag in de New York Bay. Er waren geen slachtoffers, maar wel flinke schade, zoals scheuren in muren van gebouwen, grafmonumenten die omvielen, en een aantal waterbronnen viel droog. Ook in de twintigste eeuw schudde de aarde een aantal keren: in 1929, 1931, 1935 en in de jaren '40 twee maal. De laatste aardbeving in het gebied dateert van bijna twee jaar terug. Dit was een beving van 3.8 op de Schaal van Richter.

Monumentale schade

Eerder dit jaar waarschuwde seismoloog Won-Young Kim van de Columbia University al dat er ieder moment een aardbeving zou kunnen plaatsvinden. De aardbeving van gisteren, waarvan het epicentrum in Virginia lag, heeft in New York geen schade aangericht, maar wel in Washington waarbij een aantal kenmerkende gebouwen van de stad zijn beschadigd. Van de National Cathedral zijn enkele torenspitsen afgebroken. De kathedraal is één van de kenmerkende gebouwen van Washington en een toeristische trekpleister. De bouw van de kerk, die officieel de Kathedraal van Sint Petrus en Sint Paulus heet, startte in 1907 en werd pas in 1990 volledig voltooid. Ook het Washington Monument is beschadigd. Het monument bestaat uit de hoogste obelisk ter wereld: 169 meter, en is een gedenkteken voor George Washington, de eerste president van Amerika (1732-1799). De bouw ervan startte in 1848. Geldgebrek en de Amerikaanse Burgeroorlog zorgden ervoor dat de bouw lang duurde: pas in 1884 werd het monument voltooid. In de obelisk is een grote scheur geconstateerd en het monument is voor bezoekers gesloten.

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt