Schloss Hartenfels

Schloss Hartenfels

Schloss Hartenfels is een prachtig renaissancekasteel in stad Torgau in Saksen Duitsland. Het kasteel was onderdeel van de familie Wettin en werd bewoond door keurvorst Frederick II van Saksen. Het kasteel kenmerkt zich door zijn rijke protestantse geschiedenis. De kasteelkerk was namelijk de eerste protestantse kerk van Europa.

Renaissance kasteel

Het adellijke geslacht Wettin viel aan het einde van de vijftiende eeuw door de dood van Frederick II uit elkaar in twee takken. De Albertijnse tak, van zoon Albrecht, bezat de Albrechtsburcht in Meissen. De Ernestijnse tak van zoon Ernst kreeg kasteel Hartenfels. Hartenfels was een van de grootste zelfstandige kastelen tijdens de Renaissance in Duitsland. De Renaissancestijl is dan ook terug te zien in het kasteel. De twintig meter hoge wenteltrap, ook wel de ‘onmogelijke wenteltrap’ genoemd, siert het binnenhof. Hier worden tegenwoordig de meeste culturele activiteiten georganiseerd. In het noordwesten van het kasteel bevinden zich de rozentuinen en waterbassins. Ook had het kasteel in de zestiende eeuw een toernooiveld voor ridderspelen.

Kasteelkerk Hartenfels

De kasteelkerk of kapel werd in 1543 door Nikolaus Gromann ontworpen. Het is de eerste protestantse kerk die in Europa werd gebouwd. Voor die tijd gebruikten de protestanten katholieke kerken. De kerk  van Hartenfels zou zelfs door de beroemde monnik Maarten Luther (1483-1546) zijn ingewijd. De kerk is geïntegreerd in de drie verdiepingen hoge noordvleugel van het kasteel. De dubbele galerijen rusten op vlakke bogen en steunberen. De preekstoel is gelegen aan de zuidzijde van de hal.

Koninkrijk Pruisen

Na de Schmalkaldische Oorlog in 1547 kwam het kasteel in bezit van de Albertijnse kant van de familie. Zodra zij naar Dresden verhuizen, werd het kasteel gebruikt als administratief gebouw. In 1815 werd kasteel Hartenfels onderdeel van het koninkrijk Pruisen en diende het als bestuursgebouw. Lange tijd hielden de kasteelheren van Schloss Hartenfels beren in de slotgracht. Na 1760 verdween deze traditie echter.

Kasteel Hartenfels tegenwoordig

Vandaag de dag zit in het kasteel een Documentatie en informatiecentrum gevestigd over de tijd uit de DDR. Daarin worden verschillende tentoonstellingen gegeven, zoals ‘Sporen van Onrecht’, die verteld over de rol van Torgau tijdens het nationaalsocialisme. Zie voor meer activiteiten en tentoonstellingen de site van het kasteel.

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de
Schloesserland-sachsen.de: Hartenfels
Schloss-hartenfels.de: Hartenfels
Wikipedia.org: Schloss Hartenfels
wmf.org: Hartenfel

Afbeelding:

Kasteel Hartenfels door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.