Schloss Pillnitz

Schloss Pillnitz

In het oosten van de Saksische stad Dresden, in het voormalig plaatsje Pillnitz, ligt Schloss Pillnitz. Schloss Pillnitz werd veel gebruikt als zomerresidentie. Daarnaast was Schloss Pillnitz het decor voor het Verdrag van Pillnitz in 1791 waar het Heilige Roomse Rijk en Pruissen beloofden Lodewijk XVI te steunen in de strijd tegen de Franse Revolutie.

Schloss Pillnitz

Al in de 14e eeuw stond er een bescheiden fort op de plaats waar vandaag de dag Schloss Pillnitz staat. Het werd uitgebreid naar een viervleugel gebouw in de 16e en 17e eeuw. In 1715 besloot koning Augustus II dat het gebouw een zomerverblijf moest worden, dit vereiste een grote verbouwing. De aanvang in 1720 bestond uit het vervangen van oude delen van het gebouw voor een ontwerp in barokstijl. Dit vormde tevens de basis voor de verschillende gebouwen en het park waaruit Schloss Pillnitz vandaag de dag bestaat.

Gebouwen

De hoofdgebouwen zijn het Wasserpalais gebouwd tussen 1720 en 1721 en het Bergpalais, gebouwd tussen 1722 en 1723. Aan de oostzijde zijn de twee gebouwen met elkaar verbonden door Neues Palais gebouwd tussen 1819 en 1826 in opdracht van Frederik Augustus I van Saksen in een neoclassische stijl, afstekend tegen de heersende barokstijl van Schloss Pillnitz.

Buiten het Wasserpalais liggen op de rivieroever ook grote trappen die de rivier in lopen. Normaliter ligt de voet van de trap onder de waterspiegel, maar soms zakt het waterpeil in de Elbe zo ver, dat de voet van de trap droog komt te liggen. Dan wordt ook een bijzonder detail zichtbaar: een 'hongersteen'. Tijdens verschillende droge periodes in het verleden stond het water in de Elbe zo laag dat de voet van de trap droog kwam te liggen. Die gedenkwaardige gebeurtenissen zijn gemarkeerd met jaartallen. Ook in 2018 stond het water dusdanig laag dat er een markering in de stenen is aangebracht. 

Tuin

De tuin van Schloss Pillnitz is indrukwekkend. De tuin is, net als een groot deel van de gebouwen, in barokstijl met een grote fontein in het midden en tuinelementen van over de hele wereld. Er staat een camelia boom die meer dan 230 jaar oud is – een van de oudste in heel Europa. De mythe gaat dat de boom in 1776 vanuit Kyoto naar de tuin is gebracht. In de tuin kun je een stuk tuin in Engelse stijl bewandelen met een Engels paviljoen. Deze werd in 1780 aangelegd en is een kopie van de Donato Bramante Tempietto in Rome. In een ander deel van de tuin is aangelegd in Chinese stijl. In andere delen van de tuin is er een deel met naaldbomen en een oranjerie. 

Bezoeken

Tot 1918 werd Schloss Pillnitz gebruikt als zomerresidentie. Vandaag de dag huist in Schloss Pillnitz een kunsten en ambachten museum en een ‘Schlossmuseum’. Schloss Pillnitz is zeker het bezoeken waard. Schloss Pillnitz maakt onderdeel uit van de Kastelenroute Saksen. Neem een kijkje op www.schloesserland-sachsen.de voor meer informatie over deze kastelenroute.

Bronnen:

schloesserland-sachsen.de, PILLNITZ CASTLE AND PARK

schlosspillnitz.de, Schloss Pillnitz

en.wikipedia.org, Pillnitz Castle

en.wikipedia.org, Declaration of Pillnitz

Afbeeldingen:

en.wikipedia.org, The castle circa 1850

commons.wikimedia.org, Bergpalais, Gartenansicht, Kupferstich von Alexander Gläßer, um 1730

en.wikipedia.org, Upper Palace with the Baroque garden and fountain

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt